Red Fang – Whales and Leeches

Red Fang – Whales and Leeches
Relapse Records, 2013

De immer goed gehumeurde Amerikanen van Red Fang gaven op Graspop dit jaar naar mijn mening één van de beste shows weg. De stonermetal die ze brachten wist de Metal Dome op een tamelijk vroeg uur in de namiddag behoorlijk vol en aan het bewegen te krijgen. Met hun eenvoudige, erg aanstekelijke en strak gespeelde muziek heeft Red Fang sinds een echte doorbraak gekend en bijgevolg een indrukwekkende achterban gekregen.

Voordat ik aan de recensie begin, wil ik eens wijzen op het prachtige artwork dat de cover van Whales and Leeches siert. Het is een creatie van Orion Landau, die tevens verantwoordelijk was voor de cover van Murder the Mountains. Goed, over naar de muziek dan maar. Het is duidelijk dat Red Fang met hun nieuwe album een andere weg is ingeslagen dan op hun vorige. Waar de nummers op Murder the Mountains een eerder luchtig kantje hadden, ligt dit op Whales and Leeches wel wat anders. Een negatief gegeven is dit echter niet: het lijkt erop dat dit de creativiteit van Red Fang enkel maar ten goede komt.

Het album start met DOEN en single Blood like Cream, welke klinken zoals men Red Fang het best kent: up-tempo en erg riffgeoriënteerd. Wat wel meteen opvalt, is dat de gitaren meer slagkracht hebben dan op de voorgaande albums. Het klinkt allemaal wat agressiever en op sommige momenten zelfs wat sludgy. De nummers op Whales and Leeches hebben ieder een heel eigen smoel, wat ervoor zorgt dat de luisterervaring nooit verveelt. Dit durfde op op de vorige albums al eens gebeuren. Vanaf Crows in Swine worden er zelfs synths in de muziek geïmplementeerd, wat in voorgenoemd nummer voor een heel speciaal sfeertje zorgt. Dit doet niet echt aan als Red Fang, maar het klinkt echt wel goed en biedt daadwerkelijk een meerwaarde aan de muziek.

Over een meerwaarde gesproken: zelden heb ik een gastzanger zo’n sterke prestatie weten neerzetten als op Dawn Rising. Mike Scheidt van YOB heeft een fantastische stem, die vanaf zijn intrede het gehele nummer overneemt en vorm geeft. Dawn Rising doet aan als een regelrecht doom-nummer, ook al iets nieuws voor Red Fang. Het hoeft geen betoog dat dit voor mij het beste nummer van de plaat is. De synths in combinatie met de beukende riffs en de stem van Scheidt zijn een gouden combinatie. Failure ligt in dezelfde lijn als Dawn Rising, al is het zonder de magistrale stem die voorgaand nummer zo sierde. 1516 en This Animal liggen vooral in het verlengde van de eerste twee nummers van Whales and Leeches. Every Little Twist, gekenmerkt door een rustig tempo en dat eerder wat psychedelisch aandoet, fungeert als perfecte afsluiter.

Op muzikaal vlak is Whales and Leeches nog sterker dan Murder the Mountains. De ene goede riff volgt de andere op, de fills van de ritmesectie zijn sterk verbeterd en doen nog steeds erg spontaan aan. Zowel Mike Scheidt als de drie zangers die Red Fang eigen zijn, tillen Whales and Leeches op vlak van de vocalen een niveau hoger dan op de voorgangers. De productie is wat minder fuzzy dan op Murder the Mountains, maar dit bevordert de helderheid van het geluid natuurlijk des te meer.

Het moge duidelijk zijn: Red Fang heeft mij met Whales and Leeches volledig kunnen inpalmen. De band had met Murder the Mountains de lat voor een nieuw album behoorlijk hoog gelegd, maar gaat er met Whales and Leeches moeiteloos over. Pure klasse.

Tracklisting:
Red Fang – Whales and Leeches

  1. DOEN
  2. Blood Like Cream
  3. No Hope
  4. Crows in Swine
  5. Voices of the Dead
  6. Behind the Light
  7. Dawn Rising
  8. Failure
  9. 1516
  10. This Animal
  11. Every Little Twist

Line-up:

  • Aaron Beam – Zang, basgitaar
  • John Sherman – Drum
  • David Sullivan – Gitaar, zang
  • Maurice Bryan Giles – Gitaar, zang

Links: