Psycroptic – Divine Council

Als we het promomateriaal er op nahouden, valt te lezen dat dit Psycroptic afkomstig is uit Australië. Nu klopt dit feitelijk wel, maar nog specifieker komt dit technische gezelschap van het eiland Tasmanië. Dat klinkt toch een stuk gaver, vind je niet? Wellicht dat de band de aandacht hier wat van wil weghouden en zich wil focussen op de muziek. Anders krijg je weer van die irritante recensenten, die daar dan weer quasi grappige stukjes over gaan schrijven. Laat ik daar nu net helemaal niet van houden.

Kennen jullie hem nog: Tasmanian Devil, ook wel kortweg Taz genoemd? Taz is een verre afgeleide van de Tasmaanse Duivel. Verder dan de naam hebben ze eigenlijk niks overeenkomstig. Zo loopt de creatie van Warner Bros op twee benen, heeft hij een woest uiterlijk, een extreem grote mond en heeft hij twee hoornvormige plukken haar bovenop zijn kop. En misschien nog het belangrijkste: bij zijn oneindige zoektochten naar voedsel neemt hij de vorm van een kleine tornado aan, waarbij hij al brabbelend onverstaanbare teksten uitkraamt. U voelt wellicht een vergelijking ontstaan?

Psycroptic maakt namelijk technische death metal. We krijgen snelle drums, dito riffs en ingewikkelde gitaarlijnen, die zich als een wervelwind om elkaar draaien tot je geen idee meer hebt waar je het zoeken moet. Nu neemt dit geen extreme proporties aan zoals bij enkele genregenoten, maar een zekere waarschuwing is wel op zijn plaats. Denk hierbij aan bands als Decapitated, Allegaeon of Obscura. Verder gelukkig geen gebrabbel, maar wel heerlijk onverstaanbare hardcore screams die op agressieve wijze over de muzikale lijnen worden gelegd. Hierbij krijgt vocalist Jason Peppiatt hulp van naamgenot Jason Keyser, die met zijn eigen band Origin recent nog een knaller van een plaat uitbracht. Dit zorgt voor een grote vocale diversiteit, waarbij beide zangers elkaar aanvullen en versterken. Ik vond Taz vroeger altijd één van de leukste tekenfilmfiguren. Eens kijken of dit nieuwe schijfje van Psycroptic me ook goed gaat bevallen.

Zoals gezegd trekt Psycroptic zijn technische vaardigheden niet tot in het extreme door. In plaats daarvan krijgen we tech-death, die stevig leunt op snelle riffs met een flink thrashy karakter. Hier worden dan ook absoluut geen doekjes om gewonden. Opener Rend Asunder (dat zich laat vertalen als uiteenscheuren) legt meteen de intenties van dit Tasmaanse kwartet bloot. En zo thrashen, beuken en wervelen we door de eerste drie nummers heen. Recht voor je raap, weinig subtiliteit en vol gas erop. Ook wat eentonig wellicht. Totdat we Enslavement bereiken en het album volledig open bloeit. Stuwende ritmes, symfonische elementen op de achtergrond en interessante gitaarlijnen brengen nieuw elan in het inmiddels bekende trucje. Ook de riffs tonen net wat meer vernuft dan we eerder op het album te horen kregen. Vanaf dit punt blijft het nieuw bereikte niveau gehandhaafd en wordt af en toe zelf overschreden. Hoogtepunten vinden we daarbij nog in Ashes of Our Empire, waar het tempo even gruwelijk omhoog gaat (ook staat de luisteraar een verrassing te wachten door de gastbijdrage van zangeres Amy Wiles) en in het afsluitende en tevens agressieve Exitus. Een heerlijke afsluiter van het album.

In het begin van de jaren 2000 begonnen de Looney Toons, en daarmee ook tekenfiguur Taz, langzaam uit het beeld te verdwijnen. Wellicht niet geheel ontoevallig dat de Tasmaanse duivels van Psycroptic sinds die periode juist naam zijn gaan maken. De band laat horen ruim twintig jaar na de oprichting (1999) nog steeds relevant te zijn in het technische spectrum van de dode metalen. Als de ene duivel ophoudt te bestaan, dan moeten anderen de wervelwind maar levendig houden. Gelukkig doet Psycroptic dat met verve en levert met dit Divine Council een oerdegelijke plaat af.

Score:

81/100

Label:

Prosthetic Records, 2022

Tracklisting:

 1. Rend Asunder
 2. A Fools Errand
 3. This Shadowed Wordl
 4. Enslavement
 5. Ashes of Our Empire
 6. The Prophets Council
 7. Awakening
 8. A Fragile Existence
 9. Exitus

Line-up:

 • Jason Peppiatt – Zang
 • Jason Keyser – Zang
 • Joe Haley – Gitaar
 • Todd Stern – Basgitaar
 • Dave Haley – Drums

Links: