Ofermod / Black Altar / Αχέροντας – Drakonian Elitism

Dit infernale trio Ofermod, Black Altar en Αχέροντας verenigen hun krachten. Krachten die gehuld zijn in een occulte, ritualistische vorm van black metal. Alle drie deze bands hebben al min of meer hun sporen verdiend in dit subgenre en blijken nu de koppen bij elkaar te hebben gestoken om hun Helse ideeën te combineren op dit splitalbum, Drakonian Elitism, dat maar liefst tien nummers herbergt. Het Zweedse Ofermod vindt vier nummers afdoende, Black Altar uit Polen/Engeland komt ook met vier nummers op de proppen en de Grieken van Αχέροντας, voorheen Acherontas genaamd, vinden het welletjes geweest en persen er nog eens twee nummers uit.

Dit occulte speeltje wordt ons in een bijzondere ‘special edition’ aangeboden door het al even occulte Odium Records. Deze platenboer brengt ook ongeveer gelijktijdig de nieuwste plaat uit van de vijfkoppige slang die zich Serpents Oath laat noemen. Revelation, want zo heet de plaat van deze Belgen, is zeker de moeite waard om te beluisteren en natuurlijk ook om fysiek aan te schaffen.

Intussen is de instrumentale intro van Ofermod al gepasseerd en kolkt er lava, smeult er ergens vuur en stinkt het naar een of ander venijn want Vinum Sabathi wordt vlotjes opgedronken. De black metal van dit tweetal is behoorlijk boosaardig en pisagressief. Zeker de riffjes schuren de roest van de dakgoten. Iets minder enthousiast ben ik over het vocale gedeelte. De zang van Nebiros wordt goed gefraseerd gebracht maar er zit wat te veel gekreun en gesteun in verwerkt. Geluiden die naar mijn bescheiden mening enkel dienen voor de slaapkamer, de achterbank van de auto of de bovenverdieping van een parenclub. Dit neemt niet weg dat alzo het geheel een vochtig, tochtig en bij momenten erg nat randje krijgt. Afsluiten doen deze Zweden met een erg sterk melodisch blackmetalnummer dat je aanzet tot ritualistische sjamanistische samenzang. Atavistic Chants of Levitation mag je gerust erg beklijvend noemen.

Black Altar voorheen opererend vanuit Polen en nu vanuit het Verenigd Koninkrijk plaveit de weg naar de Draken ook vooreerst op een erg beklijvende occulte wijze. De splijtende blackmetalriffs flitsen je vervolgens rond de oren. Het muzikale geheel wordt wel iets te veel vocaal dicht geplamuurd maar er is nog afdoende ruimte om de donkere muziek zelf te laten ademen. En zo krijg je toch heel wat goed uitgesmeerde, gloeiend hete muzikale tapijten over je gedrapeerd. Ook in dit nummer, Duivelse heldere zang! Erg sterk! Vervolgens mag je je verloren laten lopen in In the Labyrinths of Sithra Achra. De band speelt alles en iedereen aan gruzelementen dat kan ik je alvast verklappen. Waarom Black Altar eindigt met een outro terwijl er nog twee nummers van een andere band moeten komen is me toch niet helemaal duidelijk. Geef het beestje dan rap een andere naam…

Αχέροντας of Acherontas voor de oudere fans en vrienden vindt het welletjes met twee nummers waarvan Intra Psyche het eerste is. De Griekse drietand klinkt dan weer net iets hoekiger, puntiger en scherper dan de twee bovenstaande bands. In spel en uitvoering doet het me wat aan de Poolse school denken. Het klinkt bij momenten ritmisch wat hoekig en dissonant in de oren. Afsluiten doen we met Astra Magia. Een nummer dat wat vanuit de achterhoede naar voren lijkt te komen. Dreigende, boosaardige, bijna bijtende klanken worden je deel. Het lijkt wel of de draak, waarvan sprake op de frontcover, wakker wordt gemaakt. Het laat de wat ambientachtige kant van dit Griekse drietal zien. Boeiend en toch weer net anders dan de twee andere bands op deze split.

Zij die mijn schrijfsels wel eens lezen, weten dat ik bij splitalbums altijd mijn favoriet naar voren schuif. Op deze driewegsplit gaat mijn muzikale, boosaardige en bloeddoorlopen voorkeur uit naar Αχέροντας. De reden daartoe is vrij simpel. De hoekige, puntige black metal klinkt net wat verrassender. Kruidt dit vervolgens af met de ambientachtige klanken afkomstig uit een vochtige grot en dan ben je er. Klaar, niks meer aan doen.

Label:

Odium records, 2023

Tracklisting:

  1. Intro (Ofermod)
  2. Vinum Sabathi (Ofermod)
  3. Agios Ischyros Belial (Ofermod)
  4. Atavistic Chants of Levitation (Ofermod)
  5. Via Draconis (Black Altar)
  6.  In the Labyrinths of Sithra Achra (Black Altar)
  7. The Oracle of Divine Madness (Black Altar)
  8. Outro (Black Altar)
  9. Intra Psyche (Αχέροντας)
  10. Astra Magia (Αχέροντας)

Line-up:

Ofermod

  • Nebiros – Zang
  • Belfagor – Alle instrumenten

Black Altar

  • Shadow – Zang, bas
  • Mordrath – Drums
  • Les – Gitaar
  • Dave Powell – Gitaar

Αχέροντας

  • V.P. Adept – Zang, bas, gitaar
  • Marcello S – Drums
  • Saevus H – Gitaar

Links: