Mortiis – Spirit of Rebellion

Het is geen toeval dat Mortiis begin jaren ’90 de basgitaar bij blackmetalgrootheid Emperor beroerde. De man heeft duidelijk een oog en oor voor innovatieve en baanbrekende muziek. In 2005 werd zijn album The Grudge nog verkozen tot Noors erfgoed. Vanaf dat album begon Mortiis zich meer te richten op industrial metal. Voor die tijd legde de man met de neus de fundering voor een heel nieuw genre. Repetitieve keyboardmuziek die gerust langer dan vijf minuten mocht duren. Vanwege de middeleeuwse, duistere sfeer die werd opgeroepen werd het genre dark dungeon music, en uiteindelijk dungeon synth gedoopt. Mortiis verzon bovendien eigenhandig een hele wereld, en de teksten in de muziek reflecteren dat dan ook. In de oudere dungeon synth releases was er van teksten overigens nog vrijwel geen sprake.

Mortiis maakte ook nog remixes, zowel van zijn eigen muziek als voor andere bands. Spirit of Rebellion is een herinterpretatie van het album Ånden Som Gjorde Opprør uit 1994. Geen remix dus, maar een creatieve, vrije interpretatie van de muziek, waarbij het uitgangspunt dungeon synth blijft. De titel Spirit of Rebellion is de letterlijke vertaling van de oorspronkelijk Noorse titel. De oorspronkelijke release was niet slecht, maar opvolger Keiser av en Dimensjon Ukjent wist pas echt te overtuigen.

De kracht van de oorspronkelijke uitgave zat hem in de eenvoud. Mortiis heeft op deze release gekozen voor een veel rijker en bombastischer geluid. Bovendien zijn industrialinvloeden toegevoegd. Het doet daardoor minder minimalistisch aan. Een aantal nieuwe passages zijn toegevoegd. Het is duidelijk dat die passages sterk leunen op meer complexiteit en bombast. Het gevoel van verlies van, en de heimwee naar de oorspronkelijke eenvoud is in eerste instantie groter dan de blijdschap over het completere nieuwe geluid. Toch zijn er ook wel pareltjes te vinden op deze plaat. Neem bijvoorbeeld het einde van Visions of an Ancient Future, vanaf twintig minuten ongeveer, waar het eens flink los gaat. Hier wordt de melodie heruitgevonden en voegen de sterke vocalen waarde toe.

Mocht je niet bekend zijn met het oude werk, of pas zijn ingestroomd bij The Grudge, dan is dit album overigens sowieso de moeite waard. Als rechtgeaard Mortiis-aanbidder hier écht blij van worden, is een kwestie van accepteren dat het geen 1994 meer is. Men kan niet ontkennen dat deze release op zichzelf staand interessante nieuwe materie brengt. Het origineel is minder muzikaal, en brengt een andere sfeer dan dit album. In de eerste plaats vond ik dat jammer, maar de plaat groeit, en wordt steeds beter. Uiteindelijk ga je de heimwee afwerpen en omarm je wat toch ontegenzeggelijk Mortiis is. De uitgebrachte video’s geven ook gelijk de beste herbewerkingen weer. De single Visions of an Ancient Future is een luisterbeurt waard. Voor de duidelijkheid: dit betreft dus slechts een gedeelte van het gelijknamige nummer. De totale speelduur van dit album bedraagt meer dan 50 minuten.

Label:

Omnipresence Productions / Dead Seed Productions, 2020

Tracklisting:

  1. A Dark Horizon
  2. Visions of an Ancient Future

Line-up:

  • Mortiis – Composities en muziek

Links: