Mikael Åkerfeldt – Clark (OST)

Dit is toch wel een bijzondere recensie van een album dat bijna onder de radar wist te glippen! Misschien omdat men niet gelijk een release met een naam van een individu associeert met misschien wel één van de meest bijzondere progressieve deathmetalbands uit Zweden: Opeth. We hebben het hier over zanger/gitarist Mikael Åkerfeldt. De beste man debuteert namelijk met een soloalbum en doet dat niet minder dan voor een serie op Netflix! Wat gaat dit ons brengen?

Voor de lezers die dit (net als ik) ook hebben gemist: Clark is een Zweedse miniserie van zes afleveringen, met onder andere Bill ‘Pennywise’ Skarsgård en verschillende bekende artiesten hebben een (soms piep)kleine cameo. De serie is geproduceerd door Netflix, uitgebracht in mei dit jaar en vertelt over het leven van de crimineel Clark Olofsson. In aflevering vier wordt er ook verteld over de gebeurtenissen rondom de Norrmalmstorg- overval. Door deze overval is de term ‘stockholmsyndroom’ ontstaan. Erg interessant dus! Maar wat doet dat met de soundtracks die zijn geschreven door Mikael? Is het in de stijl van Opeth of krijgen we wat anders voorgeschoteld? Is het überhaupt wel rock of metal?

Dit is toch wel een hele kluif om zo even onder de loep te nemen, zeg. Maar liefst één uur en negentien minuten, met welgeteld 34 (!) nummers. Startende met chille, instrumentale jazz, doorpakken met een rare tango, verder met het groovy, Opeth-achtige, Druglord Panic, om vervolgens weer volop jazz te gaan met Rockefellers. En zo zijn er nog wel meer (soms zeer aangename) verrassingen te vinden op dit album. Zo is Vintage Modern weer echt meer een filmscore en lijkt Wish You Were There een flinke knipoog naar een zeer bekende track van Pink Floyd. Een wat klassieke aanpak vinden we in Ode to Confusion in A Minor (goh, zou de titel het verklappen?), terwijl La Shay’ Jadid Taht Alshams juist weer oriëntaals klinkt. Blues is er ook te vinden, zo bijvoorbeeld in Here’s That Sunny Day.

We gaan psychedelisch met Ordinary Folks en funky met (hoe kan het ook anders) Funky Chicken en in het opvolgende Code to the Vault. Dissonantie (wat we veel bij Opeth aantreffen) is duidelijk terug te vinden in Distant Spring. Zingen wordt over het algemeen niet echt gedaan op deze plaat, behalve in vier nummers. Het eerste nummer waar we Mikael’s stem horen is in Lost in San Marino, dat start met reggae-achtige vibes maar al gauw over gaat in wat meer funk. Dan heb je het in het Zweeds gezongen Måndag i Stockholm. Verrassend genoeg heeft de derde track met zang een Duitse titel en doet het mij ook aan de stijl van Kraftwerk denken: Vielleicht Später. Wat meer de kant van de klassieke (doch progressieve) rock treffen we in Battle For Love. Qua aanpak van de zang het laatstgenoemde nummer het meest te herleiden naar de hedendaagse stijl van Mikael bij Opeth.

Nee, dit is geen metal. Het is niet eens rock (op een paar tracks na). Maar het is wel typisch Mikael Åkerfeldt! Elke fan van Opeth en Mikael’s gitaarwerk hoort op de soundtrack-cd van Clark gelijk dat hij verantwoordelijk is voor de composities. Dit herken je met name terug in de keuzes van melodieën, harmonieën en ook de gekozen klanken van de gitaren en orkestratie. En uiteraard gaan sommige nummers best een beetje ‘proggy’. Genres die voorbij vliegen op de release zou ik kunnen bestempelen als progressieve, psychedelische rock,  jazz, blues, klassiek, funk en pop. Maar elke track heeft een duidelijk vleugje ‘Mikael’ meegekregen. Benader dit album dan ook met een open mind en zonder enige verwachtingen.

Alleen al door de soundtracks wil ik de serie nu ook graag zien. Petje af, Mikael, en gefeliciteerd met een toch wel bijzonder debuut soloalbum!

Label:

Inside Out Music, 2022

Tracklisting:

  1. Libertine Theme
  2. Tango Bizarre
  3. Druglord Panic
  4. Rockefellers
  5. Vintage Modern
  6. Wish You Were There
  7. The Weak Heart
  8. Happiness
  9. Ode to Confusion in A Minor
  10. La Shay’ Jadid Taht Alshams
  11. The Real Me
  12. Here’s That Sunny Day
  13. Perfect Horizon
  14. Sea Slumber
  15. Then
  16. The Hunted Are in the Clear
  17. Northern Hemispheres
  18. Ordinary Folks
  19. Distant Spring
  20. Funky Chicken
  21. Code to the Vault
  22. Two Mermaids
  23. Rags to Riches
  24. Sunrise
  25. Red & White
  26. Headfirst Into The Storm
  27. Ballad of the Libertine in G Minor
  28. Lost in San Marino
  29. Rhodes Rat
  30. Måndag i Stockholm
  31. Mother of One
  32. Vielleicht Später
  33. Battle For Love
  34. Night Life

Line-up:

  • Mikael Åkerfeldt – Zang, gitaar

Link: