Liturgy – H.A.Q.Q.

“Haelegen above Quality and Quantity” daar staat H.A.Q.Q., de albumnaam van de nieuwste plaat van het Amerikaanse Liturgy, voor. Haelegen is onderdeel van het geloofssysteem dat bandbrein Hunter Hunt-Hendrix heeft ontworpen, geïnspireerd op achterhaalde concepten als Marxisme, psychoanalyse en kabbalablablabla. Je weet dat bij een Liturgy-album, de zelfingenomen pretentie als een aarsworm bij je naar binnen kruipt. Ik heb die worm er allang weer uitgetrokken. Wat overblijft is de muziek. Dat is het enige dat boeit.

H.A.Q.Q. is een verrassingsrelease. Zonder aankondiging werd dit nieuwe werk online geknikkerd in november 2019. Het is de opvolger van The Ark Work uit 2015, een weinig geprezen uitgave. Een nummer als God of Love kon echter nog wel wat potjes breken. Het debuutalbum Renihilation deed de wereld der zware metalen over elkaar struikelen van haat en liefde. Haters werden gemaakt en liefhebbers geboren. Met Aesthethica wist de transcenderende muziek van de band de grenzen voor zichzelf te verleggen. Eens kijken wat de creatieve, eigenzinnige band ditmaal te vertellen heeft.

Het is geworden: een buitengewoon veelzijdig album, diverser dan ooit. Het heeft, zoals gewoonlijk bij deze band, weinig zin om de nummers stuk voor stuk te gaan ontleden. Reken erop dat je veel hoge tonen, piepjes, blastbeats en creatieve uitzinnigheid gaat tegenkomen. Vocaal is het nog altijd een hoop geschreeuw dat op core-esque wijze af en toe de kop op steekt. Veel pianostukken zijn er te horen, met vreemdsoortige melodieën. Bereid je voor op audio-experiment en audio-verstoringen, bij machinale computergestuurde dissonante tonen. De nieuwe drummer heeft duidelijk talent en lijkt nog een tandje strakker en sneller te kunnen drummen dan Greg Fox.

Gewoonlijk staan de criticasters met elkaar te circle jerken over hoe geweldig deze band is. Ik kan er ditmaal helaas niet aan meedoen. Hoewel ik vorig werk redelijk kon waarderen gaat H.A.Q.Q. een stap te ver. De band probeert harder dan ooit om zo origineel, geavanceerd, transcenderend en vreemd mogelijk te klinken. Het is geen ondersteuning geworden bij goede riffs, sfeer en ideeën. Het is slechts experimenteren om het experimenteren. Ondanks het feit dat de muziek buitengewoon ingenieus in elkaar zit, zijn echt indrukwekkende transcenderende riffs zelden hoorbaar. Een van de weinige goede is heel kort te vinden op het nummer Virginity. Een nummer dat ook gelijk alles vertelt over het liefdesleven van de liefhebbers van deze muziek (geintje jongens). Voor hen die een mathematische, vervreemdende en originele aanpak belangrijker vinden dan het eindresultaat heb ik goed nieuws. Deze plaat is namelijk voor jou bedoeld.

Score:

60/100

Label:

YLYLCYN, 2019

Tracklisting:

  1. HAJJ
  2. Exaco I
  3. Virginity
  4. Pasaqalia
  5. Exaco II
  6. God of Love
  7. Exaco III
  8. HAQQ
  9. . . . .

Line-up:

  • Hunter Hunt-Hendrix – Gitaar, vocalen, piano
  • Bernard Gann – Gitaar
  • Tia Vincent-Clark – Basgitaar
  • Leo Didkovsky – Drums

Links: