Licho – Ciuciubabka

Ik heb mijn blackmetal het liefst met een soort van sausje. Dat mag een overaanwezig keyboard zijn, dat mag pure elektronica zijn, dat mag ambient zijn. Ik vind een band als Igorrr tien keer interessanter dan Bathory, Venom of andere ouwe meuk, om het maar even plat te zeggen. Bands als Dodheimsgard, White Ward en Mesarthim staan hoog in mijn vaandel. Deze bands zijn ergens verbonden met blackmetal en hebben daarmee allemaal wel een connectie met elkaar. Het Poolse Licho staat onder contract bij Pagan Records en noemt hun muziek ‘experimentele blackmetal’, dus de claim op dit album om een recensie te schrijven was snel gemaakt. Ciuciubabka is de naam van hun derde full length en dat betekent zoiets als tikkertje. Het artwork is van een echte Poolse superhipster met stukken in diverse grote musea. Ik voel al een lading spijt opkomen…

Nou, ik ken de rest van hun discografie niet en ik ga het ook niet opzoeken. Wat een ongelofelijke rotzooi is dit. Het heeft vrijwel niks met blackmetal te maken, daar kan een verdwaalde blastbeat her en der niks aan veranderen. De theatrale cleane zang maakt dit album echter een bierviltje. Het is echt heel erg storend, omdat het niet goed is. Bij de Engelse band A Forest of Stars wordt deze stem ook wel gebruikt, maar daar past het bij en is de uitvoering ook een heel stuk beter. Je moet er van houden, maar bij Licho doe ik dat niet. Muzikaal gezien is het dan nog ergens wel uit te houden, helaas komt de band niet eens in de buurt van bands die dezelfde vakjes aantikken. Ik hoor Dodheimsgard, Opeth, veel nu-metal, Thy Catafalque en White Ward, zonder ooit dat niveau te halen. De band gebruikt ook nog spoken word stukken, in het Pools, en dat is echt de definitieve nagel in de doodskist.

Nee, dit is niet mijn kopje thee en ik hou van veel soorten thee. En ik wil best wat positieve dingen toevoegen, als ik ze heb gevonden zal ik dat doen. Deze Polen zullen ongetwijfeld iets goed hebben gedaan om een contract bij Pagan Records te bemachtigen, maar ik hoor het niet.

Score:

30/100

Label:

Pagan Records, 2022

Tracklisting:

  1. Wyjaśnijmy coś sobie
  2. Rysy do twarzy
  3. Jeszcze raz w las
  4. Nie wiem czy dożyję śmierci
  5. Tup, tup
  6. Niewykluczone, że w obłęd
  7. Daleko do widzenia

Line-up:

  • Dominik – Zang
  • Arthur – Gitaar
  • Szturpak – Gitaar, zang
  • Patyr – Bass
  • Grzegorz – Drum

Links: