In 1983 werd Jaguar voor even een aardige uitblinker in de NWOBHM met het debuut Power Games. Echter kreeg de band een jaar later een verkeerde ingeving, die zeer waarschijnlijk hevig was beïnvloed door het succes van Def Leppard. Met This Time liet Jaguar de fans in 1984 in de steek, door met een afgezaagd album op de proppen te komen dat meer in de AOR-richting ging, en daarmee een gigantisch verschil vormde ten opzichte van het knallende debuut, waar de invloeden van Motörhead om je oren vlogen. Een jaar later was het dan ook gedaan met de band en ging Jaguar na zes jaar uit elkaar.
Power Games werd – uiteraard – oorspronkelijk uitgebracht door Neat Records. Na verscheidene heruitgaven door de jaren heen brengt het Britse Dissonance Productions nu een heruitgave uit van het album, aangevuld met drie bonustracks, waaronder de klassieker Axe Crazy. Dit is slechts één van de klassieke NWOBHM-releases dat het label van een heruitgave voorziet. Naast Power Games komen ook de debuutplaten van Cloven Hoof en Blitzkrieg, en een drietal albums van Samson – met en zonder Bruce Dickinson – weer opnieuw in omloop.
Zoals gezegd zijn er op instrumentaal vlak veel invloeden van Motörhead terug te horen in zowel het soleerwerk als de Phil Taylor-achtige drumstijl, maar vooral ook in de snelheid van het leeuwendeel van de nummers. Ook krijgt de bas een prominente rol toebedeeld. Met Dutch Connection wordt meteen geopend in stijl en krijgen we een stevige portie catchy speed metal voorgeschoteld. Maar klinken alle nummers dan als hapklare Motörhead klonen? Nee, gelukkig niet! Daarvoor biedt de van Lemmy totaal afwijkende zang van Paul Merell de mogelijkheid om ook een beetje gas terug te geven, wat het nekbreektempo betreft. Waar bijvoorbeeld Prisoner, Coldheart en The Fox van begin tot einde in volle vaart door de speakers razen, is Master Game een stevige powerballad. En ook Run For Your Life en Ain’t No Fantasy bieden de nodige variatie. Op laatstgenoemde valt me overigens op dat Merell behoorlijk begint te klinken als Lou Gramm van Foreigner. Wellicht dat ook deze factor heeft meegespeeld aan de opvolger This Time.
Samen met de bonustracks vormt deze heruitgave een mooie toevoeging aan de verzameling van degene die verzot is op een portie vertrouwd ouderwetse metal. Ten tijde van de originele uitgave was ik nog niet geboren, maar voor mij zal dat geen reden zijn om de oudjes niet te eren. Conclusie is dat Power Games een ijzersterk debuut was, vol knallende catchy nummers. Het is dan ook des te jammer dat Jaguar zo snel een commerciële stijl ging navolgen, om er vervolgens mee te falen. Maar na het succes van de heruitgave van deze schijf in 1997, werd de band in 1998 opnieuw leven ingeblazen door gitarist Pepperd en is Jaguar weer op jacht, en dat doet het gelukkig in z’n originele stijl!
Maar tot slot moet nog één ding gezegd worden: de albumhoes is en blijft spuuglelijk!
Label:
Dissonance Productions, 2017
Tracklisting:
- Dutch Connection
- Out Of Luck
- The Fox
- Master Games
- No Lies
- Run For Your Life
- Prisoner
- Ain’t No Fantasy
- Rawdeal
- Coldheart
- Axe Crazy
- War Machine
- Dirty Tricks
Line-up:
- Garry Pepperd – Gitaar
- Jeff Cox – Bas
- Chris Lovell – Drums
- Paul Merell – Vocalen
Links: