Jawel, de mannen van Hypocrisy zijn terug! Of moeten we wellicht “Controversy” zeggen? Als je de geluiden op internet hoort wellicht wel, aangezien het nieuwe album, naast de bekende buitenaardse thema’s, ook een flinke dosis complottheorieën en algehele maatschappelijke kritiek bevat. Maar gelukkig zijn we hier geen filosofische instelling en kunnen we ons richten op de muziek. Nog nooit zat er zolang (maar liefst acht jaar) tussen nieuw werk van deze Zweedse gigant. En ik zeg hier wel gigant, maar gevoelsmatig hebben deze veteranen nooit helemaal de waardering gekregen die ze verdienen. Zo stond de band de laatste keer dat ze in Nederland te zien waren als eerste op het programma in een line-up met Amon Amarth en Arch Enemy. Nu snap ik de keuze vanuit de podiumpresentatie en populariteit, maar geef mij dan maar Peter Tägtgren en de zijnen. Vandaag bespreken we Worship, alweer het veertiende album in net geen dertig jaar tijd. Wellicht is een beetje verering van deze metalgoden wel op zijn plek.
Ik noemde hem zojuist al even, maar de heer Tägtgren mag zeker tot de oppergoden van de metalen wereld in de afgelopen dertig jaar gerekend worden. Zo is hij niet alleen de frontman van Hypocrisy, maar ook de drijvende kracht achter eenmansband Pain, heeft hij nog een album met Bloodbath opgenomen (met het toch wel iconische Eaten) en was hij tot voor kort vijftig procent van de gelegenheidsband Lindemann. Tel daarbij op dat hij voor ruim honderd albums achter de knoppen heeft gezeten voor bands als Amon Amarth, Amorphis, Children of Bodom, Dimmu Borgir, Gorgoroth, Immortal, Marduk en Rotting Christ en je snapt dat mijn bewering uit de eerst zin van deze alinea niet op leugens is gebaseerd. Maar zoals gezegd zit er voor het eerst een forse tijd tussen een nieuw album van zijn hoofdbezigheid en daarbij was voorganger End of Disclosure niet het meest sprekende werk van de band. Eens kijken wat we hier voorgeschoteld krijgen. Wellicht een vliegende schotel?
We kunnen ook direct noteren dat het album ontiegelijk strak in de mix zit. Het geluid is vol, warm en de individuele instrumenten worden allemaal in hun kracht gezet. Een tweede constatering is dat de man met de kenmerkende tweestaartige baard niks van zijn vocale kracht heeft verloren. Zijn gebrul staat prominent in de mix, maar is nergens overheersend. Zoals we gewend zijn, zijn de grunts volledig verstaanbaar, iets wat weinig vocalisten zo goed beheersen als de heer Tägtgren. Dat is af en toe dan weer een beetje ongelukkig, omdat de teksten niet overal van een hoog niveau zijn. Maar gelukkig compenseert de muzikale kwaliteit dit minimale euvel met gemak. Verdere hoogtepunten vinden we namelijk nog in het melodische We’re the Walking Dead (met heerlijk refrein) en het dreigende We Will Arrive.
Score:
85/100
Label:
Nuclear Blast Records, 2021
Tracklisting:
- Worship
- Chemical Whore
- Greedy Bastards
- Dead World
- We’re the Walking Dead
- Brotherhood of the Serpent
- Children of the Grey
- Another Day
- They Will Arrive
- Bug in the Net
- Gods of the Underground
Line-up:
- Peter Tägtgren – Zang, gitaar, keyboard
- Mikael Hedlund – Basgitaar
- Horgh – Drums
Links: