Volgens het meegeleverde promotiemateriaal hebben we hier te maken met een Franse band, die zijn metal presenteert op avant-gardistische wijze. Dat Frans klopt geloof ik wel, dat avant-garde vertaalt zich in diezelfde taal dan weer als voorhoede. Simpelweg een synoniem voor progressief? Dat kan in het geval van Hypno5e zeker niet gezegd worden. Cinematografisch is het woord dat we hier aan toe mogen kennen. Lees: dit is luistermuziek. Althans, de muziek verdient in alle opzichten de volledige aandacht. Hierbij overheersen de uitgesponnen post-metal, groovende djenty agressie en ook zeker de progressieve kant van de metal. Ik mocht zelf al eens kennis maken met de band als voorprogramma van de Oekraïense krachtpatsers van Jinjer. Totaal onwetend, dat dan weer wel, om er vervolgens compleet overrompeld weer uit te komen. Waanzinnig goed. Een typische band uit de stal van Pelagic Records. Eigenzinnig als altijd. Tijd om de koe bij de horens te vatten, vandaag behandelen we Sheol van Hypno5e.
Chapeau! Vijf maal neem ik mijn hoed diep af (vanwege het cijfer in de bandnaam, snapt u). Ik weet het, ik weet het. We hebben met elkaar een onbesproken pact gesloten. Als redacteuren vertellen we een verhaaltje over de band, dan over de muziek en dan vellen we een oordeel. Maar waarom zouden we ons aan conventies houden als het onderwerp van de dag zich daar ook niet aan houdt? Wellicht heeft dit Franse kwartet me in een trance weten te krijgen, maar dit is gewoonweg geniaal. De vraag is hier oprecht of het zin heeft om de muziek de behandelen. We krijgen namelijk acht nummers voorgeschoteld, die tezamen een ruim uur in beslag nemen. Met twee uitingen onder de drie minuten, die eigenlijk dienen als introductie op het opvolgende nummer, kunnen we zeggen dat er goed de tijd wordt genomen om het verhaal op de toehoorder over te brengen. Laten we toch een poging doen na een korte video-onderbreking.
Het promomateriaal voor dit Sheol is niet anders dan bij andere bands. Een hoop gebakken lucht en een pleidooi over waarom dit het beste werk is dat de band in kwestie ooit heeft uitgebracht. Laat het voor deze keer eens de waarheid zijn. Moet het woord jaarlijst nog genoemd worden? Bij deze dan. Wat een album.
Score:
92/100
Label:
Pelagic Records, 2023
Tracklisting:
- Sheol – Part I – Nowhere
- Sheol – Part II – Lands of Haze
- Bone Dust
- Tauca – Part I – Another
- Lava From The Sky
- The Dreamer and His Dream
- Slow Steams of Darkness – Part I – Milluni
- Slow Steams of Darkness – Part II – Solar Mist
Line-up:
- Emmanuel Jessua – Zang, gitaar
- Jonathan Maurois – Gitaar
- Charles Villanueva – Basgitaar
- Pierre Rettien – Drums
Links: