Hesperia – Roma, Vol. II

Discrimen symphonicum et paganum: quando tympanum ligatur cum caprino et violino cum duobus scrotumis elongatis porco… (scrota…?) et tibia pedis bovis concavi, et hi ludunt, a viris et mulieribus cum longis crinibus et barbis et multis cum cornu melicrato in manu, tunc est paganus. Si gravis vultus hominum in veste vespertina est auxilium musicum aeque gravia spectandi pugnam draconis, principissam liberandi equites in armis, vel etiam graviora aspiciens lamia in indumentis vespertinis profusioribus, symphonicum assumere. Ubi Romanus vestitus corio nigro et armis metallicis intercedit? 

Oftewel: 

Het verschil tussen symfonisch en pagan: wanneer de trommel is bespannen met een lap bokkenleer en een viool met twee uitgerekte varkens scrotums… (scrota…?) en een fluit gemaakt van een uitgeholde ossenpoot, en deze worden bespeeld door mannen en vrouwen met lange vlechten en baarden en veel al met een hoorn mede in de hand, dan is het pagan. Zijn het serieus uit hun ogen kijkende mensen in avondkledij die muzikale ondersteuning bieden aan net zo serieus kijkende draken vechtende, prinsessen bevrijdende ridders in harnas, of nog serieuzer kijkende, in nog extravagantere avondkleding gehulde vampiers, dan ga er maar van uit dat het symfonisch is. Waar past een in zwart leer en metalen pantser geklede Romein dan tussen?  

Het antwoord ligt zoals vaak, naast de waarheid, in het midden. Hesperus, afkomstig uit Italië, dus zowaar nog een echte Romein ook, verwerkt zowel symfonische als pagan elementen in zijn voornamelijk atmosferische black. Toch lijkt de pagankant de overhand te hebben, zeker in het begin van het album. Na flashback opwekkende harp arpeggio’s wordt binnen een tiental minuten het hele ontstaan van de wereldstad Rome door middel van luisterplaatjes verteld, alsof het een auditief prentenboek is. Prentenboek, met een verteller? Tja, aangezien alle vocale bijdragen in het Latijn zijn, kun je gerust zeggen dat het verhaal niet door de teksten te volgen is. Dat is natuurlijk wel knap om allemaal te vertalen, tenzij hij, net als ik voor de eerste alinea, alles door Google Translate heeft heen gegooid… (spoiler: nee, dat heeft hij niet.) 

Normaal gesproken heb je voor het maken van een conceptalbum met zo’n uitgebreid instrumentenpalet, en al het andere wat daarbij komt kijken, bijna een compleet leger nodig. Zo niet Hesperus, de zwarte legionair, uit wiens brein dit alles is ontsproten en wiens handen dit alles in elkaar gesleuteld hebben. Alles, maar dan ook alles heeft deze man zelf gedaan. Muziek en teksten (in het Latijn dus) schrijven, alles zelf opnemen (zelfs buiten de paden en bergen op om omgevingsgeluiden op te nemen), alle artworkontwerpen, videoclips opnemen en editen. Zoals ik het in alle informatie kan terugvinden is het maken van de foto’s van zichzelf het enige wat hij niet zelf heeft gedaan. Maar dat zal wel komen omdat ze in Romeinse tijd nog niet hadden gehoord van een selfivs stickivs. 

Alle instrumenten speelt hij dus zelf. Het lijkt wel of hij, net als ik vroeger op de kleuterschool, zo’n kist heeft met allemaal verschillende trommeltjes, bekkentjes, rammelaars, triangels, belletjes, fluitjes en andere muziekinstrumentjes die kleine kindervingers niet kapot kunnen krijgen (of andersom). Dat, of hij heeft een indrukwekkende geluidenbank in zijn keyboard. Maar ik heb het gevoel dat deze man alles zo authentiek mogelijk heeft willen doen en het dus allemaal één voor één en in het echt is opgenomen. En op zo’n manier dat het toch als een geheel blijft klinken. Knap hoor!

Maar wij zijn metal liefhebbers dus hoe is het met de zware instrumenten gesteld? Daar kom ik een punt van kritiek tegen: de gitaarpartijen zijn niet helemaal strak, ze zwabberen een beetje. Dit geldt zeker voor het eerste nummer. Als deze Romein ook zo urineert dan is het het beste om een emmer en een dweil bij de hand te houden. Al werd er toentertijd natuurlijk niet zo nauw en op zijn Caligulaans naar gekeken. De bas, het instrument waarmee Hesperus ook bij ander bands (of tenminste één: Sulphuria) te horen is geweest klinkt prima, lekker zwaar onder de rest van de muziek door. Ik durf er mijn hand niet voor in het vuur te steken of de drums echt zijn of uit een doosje komen. Ik neig ernaar te zeggen dat het in geprogrammeerd is gezien de snelheid van sommige dubbele basdrumstukken. Maar dan moet ik complimenten geven aan de programmering, die klinkt minder digitaal dan sommige echte drumproducties. En als hij het echt zelf heeft ingedrumd dan de complimenten daarvoor. 

Des te meer ik blijf graven, des te meer leuke dingen zijn er over deze band/persoon te melden. Zoals dat Caesar [Roma Vol. I] veel meer een folkloristische powermetalsfeer heeft in tegenstelling tot deze atmosferische blackmetalplaat? En dat meneer hier vier jaar mee bezig is geweest. En dat hij al sinds 1997 alles in zijn eentje doet. Alsof hij een klein Gallisch dorpje is dat dapper weerstand biedt aan… 

Afijn, ik kan blijven schrijven, maar het is beter als je het zelf gaat luisteren. Dus zet een koptelefoon op, sluit jezelf af van de buitenwereld en pak de hand van Hesperus vast. Toe maar, hij bijt niet… (hard). Dan neemt hij je mee op een muzikale droomreis naar het Italië van tweeduizend jaar geleden. Waar gladiatoren de dood of de gladiolen kregen, keizers een mes in hun rug en musici geen punt aftrek wanneer zij hun gitaarpartijen niet netjes inspeelden… 

Post Scriptum. Als je die Latijnse vertaling weer terugvertaalt naar het Nederlands levert dat soms hilarische stukken op: 

Het verschil tussen de symfonische en de heidense: wanneer de tympani is vastgebonden met een geitenviool en de viool met twee langwerpige scrotumes van een varken. Van mannen en vrouwen met lang haar en baarden en velen met een hoorn met honing in zijn hand, dan is hij een heiden. Als de zwaar ogende mannenavondjurk een muzikaal hulpmiddel is bij het kijken naar het drakengevecht, de prinses die het paard in haar armen bevrijdt, of zelfs de zwaarder uitziende vampiers in de extravagante avondkleding, ga dan voor de muziek. Waar is de Romein, gekleed in zwart leer en metalen harnassen? 

De prinses die het paard in haar armen bevrijdt… echt waar Google? 

Score:

80/100

Label:

Doc-Records, 2021

Tracklisting:

  1. Lupa Capitolina / Roma 753 A.E.V.
  2. Romanvm Regnvm
  3. Romana Italia
  4. Clades Galicia
  5. Carthago
  6. Spartacvs
  7. Trivmvitatvs II
  8. Romanvm Imperivm / Satvrnia Regna

Line-up:

  • Hesperus – Alles

Links: