Heilung – Futha

Het Deense collectief Heilung is de populairste trending topic uit Scandinavië sinds #ragnarlothbrok, die in de Vikingtijd de zee naar het westen bevoer. Heilung, zelden optredend, kwam pas echt in zicht door zijn eerste liveoptredens. Bewierookt door Metal Hammer als beste optreden in 2017 (Midgarsblot, Noorwegen), in het wild te aanschouwen liveoptredens en liveplaat Lifa, zorgde Heilung voor een flinke hype, voor zover een band in het zelfbenoemde genre “Amplified History” dat kan zijn.

Het Tilburgse Roadburn was er als de kippen bij en pronkte in het programmaboekje van 2017 al met de aankondiging van Heilung op de aankomende editie. Hoe dat afliep, lees je in ons Roadburn-verslag van de afgelopen editie. Spoileralert, de vloer én het hoofdpodium van 013 waren afgeladen vol.

Futha is de tweede langspeler en de spirituele tegenhanger van het debuutalbum Ofnir. Echte kenners weten dat de rune “Futha” (mogelijk) een verwijzing is naar het vrouwelijk geslachtsdeel en/of de magische geneeskrachten van een vrouw. Heilung vertaalt dit gegeven naar een ode aan de wilde, krachtige vrouwen van vervlogen tijden. De “spirit” van een jagende leeuwin.

Openingsceremonie Galgaldr is onmiskenbaar Heilung. Een introductie in een lang vergeten, rauwe, primitieve taal laat je direct afvragen in welk barbaars era je reis is begonnen. Wanneer de tribal drums op monotoon tempo daarbij komen, raak je al snel in een trance en kan je geschiedenistrip van start gaan. Bijna onopgemerkt lopen de nummers in elkaar over, wat heerlijk is omdat je lekker in een roes blijft hangen. Dat is de primitieve kracht die Heilung oproept bij de luisteraar: het horen, voelen en vooral ervaren van de oude historie.

Onder de regen en donderslagen van Noorse god Thor schetst Vapnatak een heimelijke, nachtelijke schermutseling. Zenuwachtig gefluister, oversuizende speren en kermende getroffenen vertellen een verhaal. Wanneer er een vrij lange monoloog volgt in een oud Germaanse taal, dwaalt de aandacht af. Op momenten als deze slaat Heilung enigszins de plank mis. Je krijgt als luisteraar net wat teveel context, waardoor je eigen fantasie een beetje gebroken wordt. Anderzijds is er ook te weinig om handen om wél weer helemaal in Futha te duiken. Het eindigt enigszins tussen wal en schip.

Maar is dit een minpunt? Niet helemaal. Wat ik al luisterende mis om wél de volledige ervaring te hebben, biedt Heilung namelijk wel op het podium. Daar is waar Heilung in zijn meest volwaardige vorm tot uiting komt. Met andere woorden, enkel luisterend krijg je slechts een deel te zien van wat Heilung kan zijn.

Futha weet muzikaal grotendeels te overtuigen. Waar dat niet het geval is, kan ik het afschuiven op het feit dat het album op het podium pas echt tot wasdom zal komen. Later dit jaar doet het collectief Tivoli in Utrecht aan. Mocht je in de gelegenheid zijn, kan ik het alleen maar aanraden dit schouwspel volledig te gaan ervaren.

Score:

79/100

Label:

Season Of Mist, 2019

Tracklisting:

  1. Galgaldr
  2. Norupo
  3. Othan
  4. Traust
  5. Vapnatak
  6. Svanrand
  7. Elivagar
  8. Elddansurin
  9. Hamrer Hippyer

Line-up:

  • Kai Uwe Faust 
  • Christopher Juul
  • Maria Franz

Links: