Hanging Garden – Into That Good Night

Twee jaar geleden wist Hanging Garden nog een mooi plekje te veroveren in mijn jaarlijst met de release van I Am Become, het vijfde studioalbum van de Finnen. Het album werd grijs gedraaid en is nog steeds een persoonlijke favoriet uit het repertoire van dit melodische, atmosferische metalgezelschap. Vorig jaar verscheen nog de EP Backwoods Sessions II, waarin de band een handjevol van de nieuwe nummers live in de studio opnieuw liet registreren. Maar inmiddels ligt sinds ruim een maand ook alweer Into That Good Night in de schappen, album nummer zes voor de band die dit jaar zijn vijftiende verjaardag mag vieren.

Into That Good Night heeft een tijdje liggen rijpen, want de release kwam voor mij uit het niets en wist vooral bij de eerste luisterbeurt mij niet te overweldigen, zoals juist die voorganger wél deed. Op die schijf nam de band al ruime afstand van de doom/death uit zijn vroegere periode en liet het horen wat de nieuwe identiteit van de band zou vormen, dat meer in de richting van de post-metal lijkt te gaan. Maar waar voorgaande releases telkens een evolutie van de band wisten te kenmerken, doet deze nieuwe schijf vooral klinken als I Am Become deel 2. Is dat een schande? Absoluut niet, want nog steeds weet de band uitstekend sfeervolle nummers te creëren vol melodie, harmonie en weemoed, met volop afwisselingen tussen donkere, harde en softe, kalme passages. Een goede soundtrack voor de koude en natte periode, waarin we verkeren. Het toepasselijk getitelde Rain, waarin de band wordt bijgestaan met vrouwelijke vocalen, ervaar ik persoonlijk als favoriet en kent een typische Finse schoonheid, wanneer het aankomt op melodie, atmosfeer en melancholie.

Als liefhebber klinkt Into That Good Night daarom vooral als een aangename nieuwe toevoeging aan de collectie, terwijl voor de nieuwkomer dit een meer dan prima instapalbum is om deze Finse kwaliteitsband te ontdekken. Heeft het meest recente album van Swallow The Sun, When A Shadow Is Forced Into The Light, jou ook zo kunnen bekoren, probeer dan vooral hun landgenoten/vrienden van Hanging Garden ook uit!

Score:

79/100

Label:

Lifeforce Records, 2019

Tracklisting:

 1. Of Love and Curses
 2. Fear, Longing, Hope and the Night
 3. Into That Good Night
 4. Rain
 5. Silent Sentinels
 6. Anamnesis
 7. Navigator
 8. Signs of Affection

Line-up:

 • Mikko Kolari – Gitaar
 • Jussi Hämäläinen – Gitaar, vocalen
 • Nino Hynninen – Toetsen
 • Toni Toivonen – Vocalen
 • Jussi Kirves – Basgitaar
 • Sami Forsstén – Drums

Links: