Hanging Garden – I Am Become

Hoe vlieg je mijn persoonlijke jaarlijst in? Zo dus! Hanging Garden is terug met de vijfde langspeler en wat een knaller is het geworden. Godverdomme zeg, ik geniet hier bij elke luisterbeurt nog meer van. I Am Become heet het nieuwe album van de Finnen en volgt na de prima EP Hereafter van vorig jaar. Maar vergeleken met die release krijgen we nu nog veel sterker materiaal voor de kiezen.

Gooi Katatonia, Swallow The Sun, Paradise Lost en Anathema in een blender en je krijgt I Am Become. Prachtige melancholie wordt verenigd met verrotting. Zo tref je bijvoorbeeld het ene moment de ruwe zachtheid aan in een nummer als Elysium, waar het andere moment de duisternis juist weer leidt in Our Dark Design. De balans tussen de harde en zachte momenten doen dan ook behoorlijk denken aan Swallow The Sun, en laat het nu net hun frontman zijn, Mikko Kotamäki, die vorig jaar nog twee gastbijdrages leverde op Hereafter. De gastbijdragen worden op deze release echter verzorgd door Niko Kalliojärvi (Amoral, Humavoid) op het nummer Our Dark Design en Tomi Joutsen, van niemand minder dan Amorphis, op het eveneens sterke Hearthfire.

De verscheidene interne wisselingen door de jaren heen hebben de band steeds meer afstand doen nemen van de doom/death uit de beginjaren, maar het maakt de titel dan ook des te treffender. Met I Am Become lijkt Hanging Garden namelijk op weg zijn identiteit volledig te versterken, en dat wordt gedaan met een uiterst krachtige schijf zonder zwakke momenten.

Score:

89/100


Label:

Lifeforce Records, 2017

Tracklisting:

 1. As Above, So Below
 2. Hearthfire
 3. Elysium
 4. Our Dark Design
 5. Kouta
 6. From Iron Shores
 7. One Hundred Years
 8. Forty One Breaths
 9. Ennen

Line-up:

 • Mikko Kolari – Gitaar
 • Jussi Hämäläinen – Gitaar, Vocalen
 • Nino Hynninen – Toetsen
 • Toni Toivonen – Vocalen
 • Jussi Kirves – Bas
 • Sami Forsstén – Drums

Links: