Grima – Frostbitten

U heeft geen geveltuin? U rijdt een ouwe diesel? U vliegt vaker dan Mark Rutte zijn herinneringen kwijtraakt? Beter blijft u dan uit de buurt van Grima. Deze Russische tweelingbroers waarschuwen voor de bosgod Grima. Hij beschermt iedereen in het bos. Maar o wee als u de natuur niet respecteert want dan zal Grima u straffen. U bent gewaarschuwd…

Sinds 2014 maken deze twee heren moderne pagan black metal, kouder dan een winter zonder gasvoorraad. Het is alweer het vijfde album van deze ‘studio only’ band. Artem Demura heeft het interessante artwork verzorgd. Check zeker ook het andere werk van deze artiest, want er zitten andere prachtige maaksels tussen.

Al vanaf het begin maakt Grima duidelijk wat de bedoeling is. Het heldere geluid, de nadruk op melodie, de variatie in de drums, de dramatische rusten: het is vooruit beuken, en af en toe een moment van contemplatie nemen. Juist in die kalmere momenten komen epische en folkelementen ten volle tot uiting. De kille screams van Vilhelm worden afgewisseld met zijn lichte grunt en zang die uit meerdere lagen bestaat. Die lagen zijn een blijvertje. De muziek zit er vol mee. Drautran is een naam waar u aan mag denken, en dat is een compliment. Het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat de screams wel heel modern zijn, daar zal niet iedereen even goed mee over weg kunnen. Tevens misschien wat te eentonig na een paar nummers, wat het lastiger maakt om het album meerdere keren na elkaar te luisteren. Kenmerkend is eveneens het verrassende drumwerk. Wanneer de muziek daarom vraagt wordt met technische inhoud gespeeld, waarna wordt afgewisseld met blastbeats of slepende passages wanneer dat beter past. Die mix tussen hard en zacht, black en folk, melodie en tempo komt telkens terug. In de mix wordt rekening gehouden met al die verschillende elementen. Dat is het voordeel als je een studioband bent: je kan alle aandacht geven aan alle accenten die je wil laten doorklinken. Nu zijn alleen de basdrums niet overal even prettig, soms gewoonweg dof.

Had ik trouwens al gezegd dat je ook nog snufjes accordeon te verduren krijgt? Probeer Gloomy Heart of the Coldest Land maar eens en u zal zien dat de accordeon een passende toevoeging is, die zeker niet overheersend is. Op Winter Morning Tower slaat het door naar al te enthousiast interessant doen. Ook het drumwerk laat het afweten, met wel heel fijnzinnige ritmes. Dit wordt iets té modern, waardoor het bijna een soort deathcore wordt. Gelukkig herpakt de band zich halverwege met wat meer pit. Het blijft echter behelpen omdat de band epischer wil worden dan de muziek kan dragen.

De songwriting op Frostbitten is avontuurlijk en resoluut. Rusten en folky intermezzo’s worden rijkelijk uitgestrooid, zonder dat het weeïg of gezapig wordt. De versieringen zijn ten gunste van de muziek, niet ten koste van. Met als uitzondering het uitzichtloze intro van Moonspell and Grief, want goede genade wat haalt die het tempo eruit. De rest van de track bevat bijna experimenteel gitaarwerk, wat mij doet denken aan Bjoergvin van Taake, waar eenzelfde vrijheid werd genomen om gitaartechnieken toe te passen.

Omver geblazen wil ik niet zeggen, maar wat een goed album is dit! Als je graag melodieuze aspecten, folk of pagan vermengd met black metal wil horen zal je hier slagen. Qua riffwerk doet het tweede gedeelte van het album wel wat onder voor het eerste gedeelte. De dramatiek in melodie tot en met Into The Twilight kan de band niet een heel album handhaven, maar dat zou ook een zware opgave zijn geweest. Frostbitten is een album met helder geproduceerde moderne black metal die pagan- en folk invloeden niet schuwt. Wat wil je ook, Grima is een kracht om rekening mee te houden, en stelt eigenlijk nooit teleur. Ook nu niet. Favoriet: Giant’s Eternal Sleep met een melodieus walsje, ploegende drums, dramatiek in de songwriting en ijskoude screams.

Score:

85/100

Label:

Naturmacht Productions, 2022

Tracklisting:

  1. Gloomy Heart of the Coldest Land
  2. Giant’s Eternal Sleep
  3. Into the Twilight
  4. Hunger God
  5. Moonspell and Grief
  6. Winter Morning Tower
  7. Mana

Line-up:

  • Vilhelm – Vocalen, Gitaar
  • Morbius – Gitaar

Gasten:

  • Serpentum – Basgitaar
  • Vlad – Drums
  • Valentina Astashova – Keyboard
  • Sergey Pastukh – Bayan

Links: