Een tweetal gasten die al samen muziek maken sinds hun prille jeugdjaren (negen en elf jaar), een Noors/IJslands duo gevestigd in Oslo, Noorwegen, brengt dit jaar Kosmos brenner uit, het derde album en tevens een conceptalbum van deze twee muzikale creatieve geesten. Kosmos Brenner is een album gebaseerd op het Noorse wereldbeeld, waar het leven in al zijn kwetsbaarheid ontstaat in een eeuwige balans van tegenstellingen, tussen vuur en ijs, licht en duisternis, kou en warmte, als een product van chaos en toevalligheden, aldus de bijgesloten promo. Op muzikaal gebied kunnen we als luisteraars een mix verwachten van prog, stoner, black en doom. Na het beluisteren van dit album durf ik aan deze omschrijving zelfs nog een schepje hardcore toe te voegen.
Het tweetal weet in een dikke zesenveertig minuten een scala aan invloeden te laten passeren met uitstapjes naar het werk van Neuroses, Kyuss, Mastodon en zelfs Mayhem. Dit is geen onuitputtelijke opsomming, probeer daar dan ook rekening mee te houden tijdens uw eerste luisterbeurten. Er is wat rekbaarheid vereist, dat probeer ik ermee te zeggen, maar wanneer u hiermee uit de voeten kan, heeft u aan deze conceptplaat een zeer intrigerend werk wat garant staat voor herhaaldelijke luisterbeurten. De jongelingen verstaan hun vak namelijk en voeren het op een hoog niveau uit.
Starten doet Golden Core met het sfeervolle intro Ár var alda, om daarna naadloos het bijna tien minuten durende Ginnungagap ten gehore te brengen. Dit is in eerste instantie een nummer met redelijk wat blackvibes, maar na een kleine twee minuten horen we toch een onderliggend tapijt van ruige stonerriffs. De vocalen variëren van een blackmetalkrijs tot een zuiver stemgeluid dat u zou verwachten bij de gemiddelde paganband. Na een kleine zes minuten zoeken de heren dan even de stilte op, middels een tussenpassage die uiteindelijk weer ontaardt in een woest drumtafereel, epische gezangen en een immense sfeer. Een partij strijkers neemt de laatste dertig seconden in beslag. Sterk!
Met het daaropvolgende, korte Thorn lijkt het duo wel de opmaat voor het titelnummer te brengen. Het is een rustig, progressief nummer met een toetsenpartij, die wat bruusk overgaat naar het stevige Kosmos brenner, dat de meest gevarieerde vocale partijen van het album brengt. Bakken en nog eens bakken met sfeer worden er over de luisteraar heen geworpen, maar nergens nonchalant qua insteek. Ik heb het vermoeden dat het duo hier een poging doet om zoveel mogelijk elementen in één nummer te laten horen, wat aansluit bij het conceptuele gegeven. We horen nu naast de zuivere gezangen en de blackmetalkrijs ook geschreeuw -vanuit de onderbuik- en een diepe grunt. De muziek zelf is behoorlijk avontuurlijk, maar weet u als luisteraar vrijwel continu te fascineren, zoveel is zeker. Het korte, prachtige einde met toetsenwerk had van mij wel wat langer mogen duren! Het is dan ook jammer dat Simen en Johannes het erbij laten zitten.
Het is slechts een klein smetje, want met een rotvaart zet het tweetal zich – bijna hoorbaar – schrap voor De dødes hær (“Het Leger der Doden”). Black metal combineren met hardcore en progmetal? Golden Core doet het gewoon, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Sól valtíva (“Zonne-energie”) is een redelijk bezopen intermezzo met allerlei invloeden die ik niet direct kan plaatsen, maar die wel lekker vreemd klinken. De reis gaat verder met het transcendente Tåkeheimen. Het is een nummer dat een rustige opbouw kent, waarbij in eerste instantie bonzende drumritmes centraal staan. Maar al snel slaat de vlam in de pan wanneer de mid-tempo black zijn opwachting maakt. De vocalen klinken furieuzer en toch ook wel erg sfeervol, de gitaarriffs spannend en haast gluiperig, alsof u op ieder moment aangevallen kan worden wanneer u in het onherbergzame landschap rondstruint. De stoner-, prog- en doominvloeden worden dan knap versmolten met het blackmetalfundament. Wat een ontzettend knap geschreven nummer is dit zeg!
Het album eindigt vervolgens met de klassieke uitgeleide Sól varp sunnan. Resumerend is dit Kosmos brenner een uitstekend album en bij uitstek geschikt voor de liefhebbers van Noorse muziek, die een mix van de reeds besproken genres kunnen waarderen.
Score:
89/100
Label:
Eigen beheer, 2024
Tracklisting:
1. Ár var alda
2. Ginnungagap
3. Thorn
4. Kosmos brenner
5. De dødes hær
6. Sól valtíva
7. Tåkeheimen
8. Sól varp sunnan
Line-up:
- Simen Jakobsen Harstad – Gitaren, toetsen
- Johannes Thor Sandal – Vocalen, drums
Link: