Vijf jaar hebben de broertjes Duplantier en de heren Labadie en Andreu geknutseld aan Fortitude: het zevende album dat ze onder de naam Gojira uitbrengen. Nog nooit duurde het zo lang voordat er nieuw werk kwam, maar zo gaat dat met bandjes die langer meedraaien: je komt niet zo snel meer in de oefenruimte als toen je nog tiener of twintiger was. Bij Gojira speelt natuurlijk ook nog mee dat de band flink groter is geworden en één van de kanshebbers is om de toppositie op de metalfestivals in te nemen als de oude, welbekende garde eindelijk met pensioen gaat. De Fransen zijn bovendien metalgenre aan het ontstijgen, getuige #gojira dat vandaag bij het verschijnen van Fortitude even trending was op Twitter in Nederland, land waar metal normaal gesproken nog niet met een stok wordt aangeraakt.
Grote vraag: is Gojira nog steeds wel metal te noemen? Want bij groeiende populariteit gaat de extremiteit vaak het eerst overboord. Het korte antwoord op deze vraag: ja. Fortitude past prima in het bakje ‘metal’. Welke metal precies is een vraag die Gojira zijn hele carrière al met zich meesleept, want de band laveert van technische death via progmetal en postrock naar sleepende groovemetal. En dat mengelmoesje komt perfect samen op Fortitude. Waar Gojira op Magma nog meer zoekende was en het album wat uit balans leek, is diens opvolger helemaal af en staat er een dijk van een plaat.
Another World laat horen dat deathmetal nog steeds deel uitmaakt van het Gojira-geluid, al zou George ‘Corpsegrinder’ Fisher zijn neus ervoor ophalen. Het lijkt alsof de band het erom doet, want als liefhebber van de zwaardere metalen zou je aanvankelijk geen stuiver geven voor Hold On, maar na het laffe intro ontpopt dit zich tot een monster van een track. Voor alle boeren die meelezen: als je je land omgeploegd wilt hebben, nodig een paar mensen uit en zet dit nummer op. Als de 5:30 minuten voorbij zijn kun je direct je zaadjes planten.
Met het instrumentale titelnummer komen we even op adem, al loopt het dankzij het achtergrondkoortje vloeiend over in The Chant. Niet helemaal mijn kopje thee, deze combinatietracks. Het ‘ohohooo’ van het koortje werkt op mijn zenuwen en het geram op de koebel doet me veel te veel denken aan een beroemde sketch uit het Amerikaanse tv-programma Saturday Night Live. Eventuele twijfel over het restant van het album wordt gelukkig direct aan gort gespeeld met het heerlijk groovende Sphinx. Into the Storm gaat daar zelfs nog zwaar overheen. Boeren: als je nog wat zaden overhebt en je wilt een tweede land omgeploegd hebben… En tegelijkertijd is dit ook weer een typisch nummer voor in een arena: wat is dit toch een bijzondere, schizofrene band.
Eigenlijk doet Gojira al zeven albums hetzelfde: extremiteit en toegankelijkheid combineren tot een uniek eigen geluid dat hokjes en stiekem zelfs genre ontstijgend is. Fortitude is een verbluffend goede plaat. Geen perfecte, want er daarvoor zijn niet alle elf nummers goed genoeg. Maar de drie minder gelukte tracks zijn de band direct vergeven. Gojira balanceert nu eenmaal voortdurend op een dun koord vol muzikale tegenstellingen en dan kan je een keer een misstap hebben. Het is in ieder geval een fascinerende reis die Gojira nu al twintig jaar onderneemt en het is zo mogelijk nóg fascinerender om te zien wat het volgende reisdoel is. Met Fortitude is in ieder geval een afslag genomen die louter bewondering oogst. Luister dit album gewoon. Zo simpel is het. En dan zien we elkaar over een paar maanden weer terug als we Jaarlijstjes mogen gaan maken.
Score:
90/100
Label:
Roadrunner Records, 2021
Tracklisting:
- Born for One Thinh
- Amazonia
- Another World
- Hold On
- New Found
- Fortitude
- The Chant
- Sphinx
- Into the Storm
- The Trails
- Grind
Line-up:
- Joe Duplantier – Vocalen, gitaar
- Christian Andreu – Gitaar
- Jean-Michel Labadie – Bas
- Mario Duplantier – Drums
Links: