Eridu – Lugalbanda

Uit de eeuwenoude mythologieën van het Midden-Oosten is een nieuwe metalband ontstaan om ons de bizarre, vermakelijke verhalen te vertellen over deze bijzondere historische periode. Dit wordt vertolkt door het uit Duitsland afkomstige Eridu, dat met Lugalbanda debuteert. Brute, soms melodische, black- en death metal met een vleugje geschiedenisles!

De gekozen bandnaam, Eridu, is afgeleid van de meest oude stad (van wat gedocumenteerd is) van de provincie Mesopotamië. In het heden bevindt deze provincie zich in een groot deel van Irak, Koeweit, de oostzijde van Syrië, Zuidoost-Turkije en regionen langs de Turks-Syrische en Iranese-Irakese grenzen. Voormalig Gilgamesh-gitarist en -zanger Emanuel Daniele (Enki) richtte deze band op in 2017, om zo de epische leer van het eeuwenoude Midden-Oosten (goden inclusief) voort te zetten.

Op Lugalbanda worden meerdere historische karakters en plaatsen aangehaald. Zo is de titeltrack en albumtitel een verwijzing naar de soldaat Lugalbanda (of volgens andere leer de tweede koning van Uruk), is Inanna’s Favour in het eerste nummer een verwijzing naar de gelijknamige godin die met seks, schoonheid, liefde, lust, oorlog, gerechtigheid en politieke macht werd geassocieerd en verwijst Enmerkar naar de legendarische koning wie naar zeggen de oprichter van de stad Uruk is. Ook zou hij de uitvinder van het schrijven op kleitabletten zijn. Oh ja, en in de track Hymn for Utu wordt er ook nog verwezen naar de godin Uttu. Ook historische steden en volkeren uit dezelfde periode worden hier besproken. Zo worden de steden Aratta en  Eridu genoemd, en het betoveren van de Sumer-beschaving. Oké, genoeg uitleg en samenvattingen. Volgende week is er een overhoring!

De muziek zelf… Niet slecht! Het album start op een manier die men zou kunnen verwachten: een zeer Midden-Oosterse klank, gepresenteerd door twee akoestische gitaren. Voeg hier nog wat epische chants en wat duistere orkestratie aan toe en de luisteraar bevindt zich ineens een paar duizend jaar terug in de tijd. Vanaf track nummer twee is het tijd voor lekkere up-tempo metal: headbangen geblazen! Opvallend is hoeveel wisseling in (sub)genres er plaatsvinden op het album. In het tweede nummer kan men een soort melodische death metal verwachten, terwijl Slaves of Eridu meer de klassieke kant van death benadrukt. The Cavern slaat daarentegen dan weer een andere weg in, een weg van de atmosferische black metal. Daarmee heb je wel gelijk samengevat wat voor balans er te vinden is. Een luistertip voor fans van de band Melechesh: zet de track getiteld The Bewitching of Sumer eens aan. Geheid dat je begrijpt wat ik bedoel!

Jeetje, wat een degelijk debuut! Alle facetten die van belang zijn in een goed album zijn aangepakt en redelijk tot goed uitgewerkt: de productie, de compositie van de nummers, de balans tussen snelle en wat rustigere nummers, subtiel gebruik van instrumentale onderbrekingen in zowel de intro, de intermezzo als bij de intro binnen de nummers zelf, goed uitgekiende zanglijnen en aan het einde van de streep wordt dit gepresenteerd door getalenteerde muzikanten.

Stijgt Eridu meteen naar de top van soortgelijke bands? Dat nog niet, daar is het misschien nog net even te vroeg voor. Maar reken erop dat dit een serieuze kandidaat is om heel snel het grotere publiek te bereiken. Nu maar hopen dat stage act ook geheel in thema is, dat zou echt gaaf zijn.

Score:

79/100

Label:

Eigen beheer, 2019

Tracklisting:

  1. Inanna’s Favour
  2. Enmerkar
  3. Slaves of Eridu
  4. The Cavern
  5. Herald of Heaven
  6. Astral Warfare
  7. The Siege of Aratta
  8. Hymn for Utu
  9. The Bewitching of Sumer
  10. Lugalbanda

Line-up:

  • Enki – Zang
  • Zahak – Gitaar
  • Azag – Gitaar
  • Martu – Basgitaar
  • Ishkur – Drums

Links: