Entombed A.D. – Bowels Of Earth

Twee LG Petrov-platen in drie maanden, is dat niet wat veel van hetzelfde? Ik dacht het toch niet! Want waar Firespawn op het voortreffelijke Abominate wat moderner uit de hoek komt, zitten bij Entombed A.D. de pluggen van de gitaarkabels nog stevig vastgeroest in het Boss HM-2 pedaal. Op Bowels Of Earth (lekker lugubere woordspeling trouwens) horen we dan ook het vertrouwde Zweedse geluid van begin jaren ’90.

Neem alleen al het eerste deel van de gitaarsolo in de tweede track Elimination. Bij elke andere act dan Entombed A.D. zou je toch even moeten nadenken of het kronkelende thema nu plagiaat van, of juist een eerbiedige buiging naar de klassieker Left Hand Path is. Mij hoor je er in ieder geval niet over klagen, daar ik de eerste van Entombed nog steeds één van de allerbeste deathmetalplaten ooit vind.

De intensiteit uit de vroege jaren van de Zweedse death metal wordt hier echter zelden gehaald. Eerste track Torment Remains trekt er nog razendsnel vandoor en doet in de riffs zelfs wat aan de laatste van Necrophobic doet denken. In een zware break horen we LG maniakaal lachen, waarna een ouderwets lekkere deathmetalsolo de gemoederen verder opzweept. Het belooft veel goeds.

Een aantal van de volgende nummers valt echter minder op. Midtempo of juist death’n’rollend dreigen zij voorbij te glijden omdat de muzikale invulling niet altijd even spannend is. Daarbij maken we graag een uitzondering voor de gitaarsolo’s. Die borrelen afwisselend op uit de death, thrash en heavy metal (Iron Maiden!). De gitaristen zijn zelfs niet te beroerd om een ouderwetse twinsolo uit de vingers te persen. De hoofdrol is echter voor de stem van LG, die behoorlijk hard in de mix staat. Zo valt de eenvoud van de zanglijnen stevig op. Luister maar eens naar de deathmetalmeezingbrug in Hell Is My Home en het refrein van de titeltrack en je begrijpt wat ik bedoel. Die eenvoud is zowel een nadeel als een voordeel, want het is natuurlijk wel heerlijk meebrullen, net als met de zanglijn “I’ll never get out of this world alivein de gelijknamige Hank Williams-cover.

In dit aldus gemakkelijk wegluisterende deathfestijn, springt To Eternal Night eruit. Het nummer is een tandje trager en moet het doen zonder zware riffs. Dat laatste lukt wonderwel want juist door de voortdurend slingerende gitaarlijnen wordt een spookachtig sfeertje neergezet. Beklemmend maar mooi en dat wordt nog eens extra in de verf gezet door een epische heavymetalsolo en zelfs koorzang. Een andere opvallende song is Bourbon Nightmare. Het wordt ingeleid door een Spaans orkest, maar is daarna een smerig uptempo death’n’rollnummer inclusief bijpassende solo. We dachten even aan Motörhead-on-speed, maar dat is ook weer zo’n rare uitdrukking. Fit For A King trekt minstens zo stevig van leer met jagende snares die we dan weer kennen van Wolverine Blues.

Bowels Of Earth kent dan ook behoorlijk wat goede tracks, maar doet in geluid en als geheel toch  denken aan Serpent Saints, het album van Entombed uit 2007. Met een aantal goede nummers en binnengehaald als de absolute terugkeer van Entombed naar het deathmetalgenre, kon ook dat album op één of andere manier toch niet helemaal wedijveren met de klassieke platen van dertig jaar geleden. Dat geldt echter voor wel meer platen die vandaag de dag uitkomen. Bekijken we de nieuwe worp van Entombed A.D. los van de rijke geschiedenis, dan hebben we een lekkere deathmetalplaat in handen die vooral goed van pas komt als het eens een onsje minder ambitieus of ingewikkeld mag zijn. Op een feestje bijvoorbeeld!

Score:

77/100

Label:

Century Media, 2019

Tracklisting:

 1. Torment Remains
 2. Elimination
 3. Hell Is My Home
 4. Bowels Of Earth
 5. Bourbon Nigthmare
 6. Fit For A King
 7. Worlds Apart
 8. Through The Eyes Of The Gods
 9. I’ll Never Get Out Of This World Alive
 10. To Eternal Night

Line-up:

 • LG Petrov – Vocalen
 • Nico Elgstrand – Gitaar, vocalen
 • Guilherme Miranda – Gitaar
 • Olle Dahlstedt – Drums

Links: