Necrophobic – Mark of the Necrogram

Necrophobic heeft sinds het laatste album, Womb Of Lilithu, behoorlijk wat bezettingswisselingen ondergaan. Op dit moment is Joakim Sterner het enige lid dat de tand des tijds heeft doorstaan sinds Tobias Sidegård uit de band is gezet, als gevolg van een veroordeling. Wel zijn er wat oude leden teruggehaald, de zanger van het debuut, Anders Strokirk, en twee oud gitaristen, Sebastian Ramstedt en Johan Bergebäck.  De vraag was dan natuurlijk ook direct welke kant de band nu op zou gaan in muzikale zin. Nou, kan ik jullie direct gerust stellen, de kant van Necrophobic.

Wat houdt dat dan eigenlijk in? Rechtgeaarde melodieuze black metal met een dosis thrash- en deathmetalinvloeden. Voor zover de noemer waar we dit onder moeten scharen, maar er is meer. Muzikaal is het namelijk dik in orde en bij momenten bijzonder aanstekelijk. Zo hebben we onder andere het bombastische Tsar Bomba en het slepende Requiem for a Dying Sun, dat lijkt op een nummer als Tyrants van Immortal en echt lekker in het gehoor ligt. De nieuwe zanger heeft een mooie verstaanbare rasp en ook de gitaristen zijn goed op dreef, met een flinke dosis aan herkenbare riffs en vloeiende solo’s. De drummer is de oudgediende die een solide basis weet te leggen voor het geheel, met een basgitaar die, haast gebruikelijk, in het geluid opgaat. Zo wordt er een geluid neergezet dat echt solide is en dit gekoppeld aan een prima productie, zorgt ervoor dat we te maken hebben met een album dat lekker weg luistert.

Dan een kanttekening: wereldschokkend is het allemaal niet en ook nergens echt kwaadaardig. Maar degelijk is een woord dat wel van toepassing is, neem daarnaast de opmerkingen mee in voorgenoemde alinea en we kunnen op de onderstaande score komen. Wat mij betreft een score die aangeeft dat het de moeite waard is om dit album met enige regelmaat af te spelen.

Score: 

80/100

Label:

Century Media Records, 2018

Tracklisting:

 1. Mark of the Necrogram
 2. Odium Caecum
 3. Tsar Bomba
 4. Lamashtu
 5. Sacrosanct
 6. Pesta
 7. Requiem for a Dying Sun
 8. Crown of Horns
 9. From the Great Above to the Great Below
 10. Undergången

Line-up:

 • Joakim Sterner – Drums
 • Anders Strokirk – Zang
 • Sebastian Ramstedt – Gitaar
 • Johan Bergebäck – Gitaar
 • Alexander Friberg – Bas

Links: