Elder – Reflections of a Floating World

In 2011 was daar opeens Dead Roots Stirring, wat uiteindelijk één van de meer innovatieve albums van dat jaar zou worden. Elder positioneerde zichzelf op de internationale kaart na een debuut dat weinig verrassends toonde en rolde hoge ogen bij zowel critici als verknochte fans van het genre (waar verschillen die nu eigenlijk?). Deze cirkel herhaalde zich in 2015 met de release van Lore, waar wederom een keerpunt in het geluid van Elder plaatsvond, met een meer progressieve richting in de opbouw van de nummers en de structuur van de riffs. Uw redacteur betreurde dat er toch een zekere afstand werd genomen van de (hoeveelheid) monsterachtige riffs, zoals die op Dead Roots Stirring te horen waren, maar leek daarin bij een minderheid te behoren. Nu is er Reflections of a Floating World, een albumtitel die even omslachtig aanvoelt als dat deze tot de verbeelding spreekt.

Wat vrijwel per direct opvalt, is dat Reflections of a Floating World zich een stuk minder van het voorafgaande werk onderscheidt dan de traditie leek te zijn bij Elder. Teken aan de wand zijn de riffs, die nog steeds in het stramien van Lore zitten en wat minder sprekend zijn. Wel zijn de riffs op en top Elder, met een even Europese als Amerikaanse inslag, een combinatie die het geluid van de band altijd heeft beïnvloed. De reden voor deze omschrijving is overigens te wijten aan het studeren van frontman Nick in Duitsland, waar hij in aanraking kwam met de muziek van Colour Haze, een overduidelijke invloed op het geluid van de band. Daarnaast zijn ook de rol en impact van de vocalen vrijwel ongewijzigd. De variatie wordt zeker meer opgezocht, maar bij elkaar opgeteld is de conclusie nog steeds dat hier het zwakke punt van Elder ligt.

Ondanks de grote gelijkenis en het onbetwiste voortborduren op de reeds gevestigde blauwdruk, zijn er ook nieuwe afslagen op het bewandelen van de route genomen. Het meest sprekende voorbeeld hiervan is de aanwezigheid van de keyboards op toch even voorspelbare als onvoorspelbare momenten. De dualiteit zit hem in het gegeven dat je als luisteraar simpelweg niet bent ingesteld op de aanwezigheid van de keyboards, maar als het idee eenmaal ingedaald is, zijn deze wel aanwezig op momenten die voor de hand liggen. In het geluid en de plaatsing van die keyboards is de blackmetalachtergrond van Nick DiSalvo terug te horen, een interessant element om tegenaan te lopen bij een band als Elder. Zeer duidelijk wordt deze indruk echter niet en dat toont de kracht om veel verschillende invloeden te verwerken in de muziek.

Een ander, en vooral ook aangenaam, element, is de wijze waarmee wordt omgesprongen met de atmosfeer van de muziek. Reflections of a Floating World voelt zeker een stuk jammier aan dan zijn voorganger en dat is een fijn gegeven. In vrijwel ieder nummer zijn luchtige, psychedelische passages te vinden, de ene keer meer geslaagd dan de andere, maar altijd adequaat geplaatst in het nummer. Het gebrek aan stampende riffs wordt hiermee mooi uitgebalanceerd en doet de naam van het album zonder meer eer aan. Het beste voorbeeld hiervan vinden we in de aanwezigheid van Sonntag, dat sterk naar krautrock neigt, wat waarschijnlijk geen toeval is, gezien de titel. Uw redacteur bevindt zich op het moment van schrijven letterlijk tussen en boven de wolken en met name door de aanwezigheid van de heerlijke psychedelische passages is er geen betere samenloop van omstandigheden te bedenken.

Elder krabbelt met Refelections of a Floating World weer een beetje omhoog uit het ondiepe dal van Lore. Althans, dat is mijn mening over de loopbaan van de band. Misschien was Lore meer een groeier, want de band komt met deze nieuwste plaat een stuk kalmer en meer gefocust over, wat blijkbaar ook goed kan werken voor de heren. De rauwe energie is er dus niet, maar de gestage grooves en de ademende psychedelica zijn een vervanging die meer dan de moeite waard is. Als er  gevlogen moet worden, vlieg dan met Elder.

Score:

81/100

Label:

MeteorCity Records, 2017

Tracklisting:

  1. Sanctuary
  2. The Falling Veil
  3. Staving of Truth
  4. Blind
  5. Sonntag
  6. Thousand Hands

Line-up:

  • Jack Donovan – Bas
  • Matt Couto – Drums
  • Nick DiSalvo – Gitaar, Keyboard, Vocalen

Links: