Eihwar – Viking War Trance

Het Franse Eihwar liet begin 2023 voor het eerst van zich horen via YouTube. Het tweetal, bestaande uit Asrunn en Mark, vindt hun inspiratie in de Noordse mythologie. Titels van nummers als The Feast of Thor en Ragnarök laten wat dat betreft ook weinig ruimte voor twijfel. Nu zijn zij niet de eerste – en vast ook niet de laatste – muzikanten die hierdoor geïnspireerd zijn. Gelet op de velen die hen zijn voorgegaan, lijkt de muzikale invulling wellicht voor de hand te liggen. Maar Eihwar bewandelt een ander pad. Of om hun eigen woorden maar te gebruiken: “Many bands have explored the Pagan & Norse worlds over the last 15 years seeking atmospheric, acoustic and ritual sounds with great seriousness. This is not the path Eihwar chose.”

De Noordse thematiek komt bij Eihwar overal in terug. Zo zijn de video’s van Völva’s Chant en Berserkr visuele spektakelstukjes, die ook nog eens bol staan van de Noordse symboliek en magische elementen. Völva’s Chant, is geïnspireerd op sjamanistische zieneressen (je raadt het al: völva’s) die in hoog aanzien stonden. Vrouwen met voorspellende kracht, die rituelen uitvoerden en spreuken zongen. In de video kom je symbolen tegen als een brandende fakkel (symbool van kennis en intellect, zoektocht naar verlichting), een mistig moeras (een heilige plek tussen het vertrouwde en het mystieke, vol geesten, een bron van zowel leven als dood), water (symbool van het onbewuste) en een uit het water rijzende Viking (symbool voor kracht, moed, avontuur).

En ook de aankleding is geheel in stijl. Mark kleedt zich als een Viking-strijder, geheel in het zwart, en is – mede door zijn zwarte gewaad voor zijn gezicht en ijzeren helm – onherkenbaar. Asrunn is een verschijning op zich; getooid met de schedel van een wolf op haar hoofd, haar lange wit/grijze haren (soms getooid met veren), de rood/witte make-up op haar kin en bontkleding.

De achtervoeging achter veel nummers en meteen ook de titel van niet alleen het openingsnummer, maar ook van het album, maakt duidelijk wat je muzikaal te wachten staat: Viking War Trance. Het duo brengt uitgelaten muziek die gebaseerd is op elektronische klanken, rijkelijk verweven met intense vocalen, sjamanistische drums en traditionele Scandinavische klanken. “Their goal is to bring some fun… and as much chaos as possible during their concerts, provoking the craziest trance on dancefloors.” Een trance, die je je bewust laat afdalen naar je diepste ik? Om naar je innerlijke zelf te luisteren, diep van binnen je eigen psyche aan te spreken en om kracht op te roepen? Of begeef ik me nu op te zweverig niveau?

De negen nummers op het album slaan een brug tussen Noordse traditionele muziek en moderne elektronica. Ze staan vol met opzwepende, zichzelf immer herhalende melodieën en ritmes, waarmee een etherisch gevoel wordt opgeroepen. Qua opbouw van de composities houdt Eihwar zich aan de opzet van menig trance nummer: het duo start vaak met een minimale invulling en bouwt dat steeds verder op. Soms laat het de opgebouwde intensiteit bewust terugvallen, om het daarna weer verder te intensiveren (Mjölnir). Eihwar lijkt daarmee op zoek naar een muzikaal treffen tussen versimpelen en versterken. Met het gebruiken van diverse samples, zoals bijvoorbeeld een kraai in Ragnarök (Viking War Trance Reforged) en het onweer in Mjölnir, kleedt het duo de muziek met detail in.

Een absolute hoofdrol is er weggelegd voor de vocalen van zangeres Asrunn. Er gaat een hoop energie uit van haar stem. Haar vocalen bestaan voor een groot deel uit voortdurend herhalende woorden (in een eigen bedachte taal?), volledig in lijn met het ritme dat ze aanslaat op de door haar bespeelde sjamanistische drums. Dan weer bestaan ze uit mystiek gefluister (Geri and Freki, Baldr), op andere momenten is haar stem krachtiger, scherper op de voorgrond. De koude, bezwerende vocalen die Mark toevoegt, bezorgen de muziek een dreigende toon (Berserkr). Afgesloten wordt er met Sir Mannelig; een Zweedse volksballade over een vrouwelijke bergtrol die een jonge menselijke man ten huwelijk vraagt (dank Wikipedia!). Het nummer wordt, in tegenstelling tot het merendeel van het album, volledig in het Engels gezongen en bewandelt qua muzikale invulling een ander pad. Het is een compositie volledig op akoestische gitaar, waarop de vocalen van Asrunn op de voorgrond treden en door hun helderheid prachtig tot hun recht komen.

Op Viking War Trance van het Franse Eihwar wordt het mystieke, primaire verweven met moderne, elektronische klanken. Er zullen genoeg mensen zijn die bevangen worden door de licht opzwepende klanken van nummers als Völva’s Chant en Geri and Freki en zij zullen dit album mogelijk als verfrissend en innovatief ervaren. Er zullen er ook zijn die weinig tot helemaal niets met deze muzikale invulling kunnen, voor wie dit zal aanvoelen als ontdaan van elke elementje metaal en het dan ook volledig links zullen laten liggen. Tot welke groep reken jij jezelf?

Score:

72/100

Label:

Season of Mist, 2024

Tracklisting:

  1. Viking War Trance
  2. Ragnarök (Viking War Trance Reforged)
  3. Völva’s Chant
  4. Geri And Freki
  5. Baldr
  6. Fenrir (Viking War Trance Reforged)
  7. Berserkr (Viking War Trance Reforged)
  8. Mjölnir

Line-up:

  • Asrunn – Vocalen, traditionele percussie
  • Mark – Vocalen, machines

Links: