Darkthrone – Arctic Thunder

Darkthrone gaat lekker. Artic Thunder is alweer het zestiende album van het duo sinds het verschijnen van Soulside Journey in 1991 en het vijfde sinds The Cult Is Alive uit 2006, waarop de Noren meer met hun geluid gingen experimenteren. Het was even wennen om deze vaandeldragers van de True Norwegian Black Metal aan de haal te horen gaan met crust punk, traditionele heavy metal, thrash metal, speed metal en zelfs power metal.

Aan dat mengen van genres is met Arctic Thunder geen einde gekomen, maar veel meer dan op voorgaande (voor mij persoonlijk) toch wat minder interessante releases, is er weer een duidelijke black metalfeel. Wellicht komt dat doordat sinds tijden alleen Nocturno Culto te horen is en Fenriz zich alleen bezighoudt met de muziek. Maar Artic Thunder voelt veel meer black metal dan voorganger The Underground Resistance. Serieuzer ook, want nummers als Leave No Cross Unturned of veel eerder nog Graveyard Slut (van The Cult is Alive) en Canadian Metal (van F.O.A.D.) doen het niet echt voor mij.

Nee, dan opener Tundra Leach en Burial Bliss, die hebben dat kille en onbehaaglijke dat het Noorse duo zo groot maakte. Wat niet wil zeggen dat de invloeden van eerder genoemde genres helemaal verdwenen zijn, zeker niet. Boreal Fiends zou, buiten de grunts natuurlijk, zo van Black Sabbath kunnen zijn en in de titeltrack zitten heerlijke New Wave of British Heavy Metaltempoversnellingen. Daarna daalt het niveau en weten de heren in de laatste seconden toch nog wat flauwigheden uit te halen.

Conclusie: Artic Thunder is een plaat waarin Darkthrone langzaam het pad richting de black metal weer inslaat, zonder dat gelijk de tijden van A Blaze in the Northern Sky en Transilvanian Hunger herleven. Een plaat met een sterk begin en een zwakker eind. Benieuwd wat er straks weer uit de kast komt rollen.

Label:darkthrone-arctic-thunder

Peaceville Records, 2016

Tracklisting:

  1. Tundra Leech
  2. Burial Bliss
  3. Boreal Fiends
  4. Inbred Vermin
  5. Arctic Thunder
  6. Throw Me Through the Marshes
  7. Deep Lake Trespass
  8. The Wyoming Distance

Line-up:

  • Nocturno Culto – Vocalen, gitaar, bas
  • Fenriz – Gitaar, bas, drums

Links:

Score:

80/100