Cynic – Traced In Air Remixed

In 1993 bracht Cynic het grensverleggende Focus uit. Natuurlijk, het bijvoeglijk naamwoord uit de vorige zin wordt iets te vaak gebruikt. In het geval van het debuut van Cynic is het echter volledig op zijn plaats, want 25 jaar na de release is het nog steeds lastig een techdeathalbum te recenseren zonder ten minste één maal naar Focus of de band te verwijzen. Nadat de plaat live werd gepromoot (onder meer in het voorprogramma van Pestilence en op Dynamo Open Air) werd het echter lang stil rond de band.

Pas in 2008 volgde met Traced In Air een tweede album. De plaat kreeg overwegend positieve kritieken, maar was beduidend minder deathmetalgericht en haalde misschien daarom bij de fans bij lange na niet de onaantastbare status van het debuut. Toch valt maar moeilijk te ontkennen dat er met Evolutionary Sleeper en King Of Those Who Know hele knappe, pakkende prognummers op staan, die zelfs de basis vormen voor het huidige geluid van Cynic. Kennelijk blijft er bij Cynic-mastermind Paul Masvidal (ook ex-Death en ex-Master) zelf ook iets knagen, want nadat hij in 2010 op de EP Re-Traced al een aantal van de songs in een ander jasje stak komt hij nu met Traced In Air Remixed.

Waar remixed soms niet meer blijkt te betekenen dan een iets zwaardere mastering, is men hier wel wat grondiger te werk gegaan. De plaat heeft een volledig nieuwe – open en dynamische –  mix gekregen van Adam ‘Nolly’ Getgood (Periphery). Maar daar blijft het niet bij. Zo heeft meesterbassist Sean Malone volledig nieuwe baslijnen ingespeeld en zijn de grunts van onze landgenoot Tymon Kruidenier chirurgisch verwijderd. Over dat laatste is online al een stevige discussie ontstaan, In die discussie werd vanaf een account met de naam van Tymon zelf ingebracht dat hij dat geen enkel probleem zou vinden, omdat hij zelf weet dat hij pas later echt heeft leren grunten.

Wat daar ook van zij, op deze manier dreigt een bespreking van de release vooral een ‘zoek de zevenentwintig verschillen’ te worden. Daarin zou ik dan kunnen benoemen dat de stem uit het intro in deze versie net iets anders klinkt enzovoort. Liever beperk ik me echter tot het totaalgeluid. Juist door het fraaie baswerk en de nieuwe mix komt alles een stuk warmer en vooral ronder uit de boxen. Tegelijkertijd heeft de plaat met het wegvallen van de grunt ook iets aan agressie verloren, hetgeen slechts gedeeltelijk wordt gecompenseerd doordat onder de etherische zang van Masvidal vaak wel degelijk een (cleanere) lage stem is gestopt.

Met dit alles zal Traced In Air in deze versie ongetwijfeld veel meer klinken als het resultaat dat Masvidal in 2008 al voor ogen stond. Daarmee is Traced In Air Remixed misschien een egotrip, maar wel één die heel fraai klinkt. De vraag blijft natuurlijk voor wie een release als deze interessant is. Vermoedelijk is dat toch vooral voor hen die de eerste versie grijs hebben gedraaid en graag eens een nieuwe invalshoek op één van hun favoriete platen willen horen én voor progfans die de plaat eerder lieten liggen omdat een grunt hen net even een stapje te ver gaat. Voor mij was het alvast een prettige hernieuwde kennismaking met een plaat die ik net iets te lang niet uit de kast heb gehaald.

Label:

Season Of Mist, 2019

Tracklisting:

  1. Nunc Fluens
  2. The Space For This
  3. Evolutionary Sleeper
  4. Integral Birth
  5. The Unknown Guest
  6. Adam’s Murmur
  7. King Of Those Who Know
  8. Nunc Stans

Line-up:

  • Paul Masvidal – Vocalen, gitaar, gitaarsynth
  • Sean Reinert – Drums, percussie
  • Sean Malone – Basgitaar
  • Tymon Kruidenier – Gitaar

Links: