Borgne – Y

Er zijn weinig labels die zo mijn voorkeur genieten als dit Franse Les Acteurs de l’Ombre Productions. In het verleden kwam er menig onbekende band op mij af die een ongelofelijk diepe bodem had en een ongelofelijke plaat afleverde, ons toegestuurd door dit keurmerk. Borgne is 22 jaar bezig en levert een negende full-length. Dit duo is op die manier geen onbekende meer en dat is ook overduidelijk op deze plaat die zeven nummers telt, maar wel een uur en vijf minuten duurt.

Lange nummers dus, maar we zijn wel langer van Borgne gewend. Het valt wel op dat het inhoudelijk steeds sterker in elkaar lijkt over te gaan, dit potje donkere symfonische metal, vermengd met industrial. Wel vaker komt het gevoel van een Limbonic Art naar me op, op vlak van symfonieën, maar dit duo trekt de duisternis veel sterker door en verweeft het met een draaikolk aan gitaar- en elektroweefsels. Hier en daar neemt een industrialkanaal het over en draait de muziek in volle toeren, maar nooit komt dat ten koste van het algemene gevoel dat uitgestraald wordt op Y. De overgangen zijn doordacht, waardoor het lijkt of je van de ene waanzin in de andere wordt getrokken.

Tel daar bij op dat je geluidstechnisch echt wel met een prima band te maken hebt, en je weet dat je met een sterke release zit. De gitaarpartijen en samples vloeien perfect in elkaar door zodat je meermaals een Nightbringer-feel krijgt bij dit alles. Toegegeven, de gewaagde uitstappen naar industrial metal moeten je ding zijn, soms durft het alles wat buiten proporties te blazen en maakt het de sound erg verhakt, maar anderzijds vormt het weer een meerwaarde of vernieuwing tegenover de duisternis die door bands als Nightbringer wordt aangereikt.

Eigenlijk is dit de beste manier dat je industrial kan mengen met black metal naar mijn gevoel. Pikzwarte duisternis hier en daar buiten proporties blazen om er een flippend kantje aan te geven, maar niet te fel overhellen naar die elektronische zijde. Een verdraaid knap product dus dat deze Fransozen weer op ons afvuren.

Score:

85/100

Label:

Les Acteurs de l'Ombre Productions, 2020

Tracklisting:

  1. As Far As My Eyes Can See
  2. Je Deviens Mon Propre Abysse
  3. A Hypnotizing, Perpetual Movement That Buries Me In Silence
  4. Derrière Les Yeux De La Création
  5. Qui Serais-je Si Je Ne Le Tentais Pas?
  6. Paraclesium
  7. A Voice In The Land of Stars

Line-up:

  • Bornyhake – Zang, gitaar, elektronica
  • Lady Kaos – Synth

Links: