De Zweedse powermetallers van Bloodbound vliegen in 2019 de luisteraars tegemoet, op de rug van draken en met het zwaard geheven. Epische epistels over de opkomst van een drakenrijk, een koningsslachter en tovenarij komen allen aan bod. Waar het vorige album uit 2017 War of Dragons een duidelijke verandering bracht in de klank en thema’s over draken, koninkrijken en zelfs elven bevat, gaan deze verandering en dit thema door op het nieuwe album Rise Of The Dragon Empire.
Nu zijn wij metaalhoofden al sinds de jaren ’90 aardig verwend door een grote stroom aan heavy- en powermetalbands, dus om in deze tijd nog hoge ogen te gooien, is een aanzienlijke opdracht. Als band dien je dan echt een uniek verkooppunt te hebben, als je wilt meedraaien in de top van dit genre. Laten we hopen dat de Zweden dit waar kunnen maken.
Gelijk bij de start is de toon gezet. Melodisch, pakkend en een mid-tempo maatvoering is wat we in de titeltrack opgediend krijgen. De melodie in het eerste couplet, alsook de zangstijl, doet ‘warm’ aan (best ironisch, gezien de titel) en bij het refrein treffen we een potentieel meezingstukje. Althans, als de fans die dit meezingen genoeg lucht in de longen hebben, want de woordenkots gaat vrij snel hier! Dan gebeurt er iets aparts, zo rond de drie minuten. Er valt een korte stilte, als Patrik ineens gigantisch de hoogte in gaat met een monstrueuze uithaal, en gitarist Tomas een solo start op de gitaar. De plaatsing van de uithaal verward mij een beetje en het voelt niet helemaal op zijn plaats. Verder heeft het nummer wel een prima verloop, maar krijgt het toch een kleine kanttekening.
De balans herstelt zich wel, als nummer twee inzet. Een vleugje folkmuziek dient zich aan bij de start van deze track, alsook een meeslepende chant. Als men het nummer aftrapt op een hoger tempo, gooit Patrik er nog maar eens een flink hoge uithaal uit. Deze is in tegenstelling tot het eerste nummer goed geplaatst. Wel krijg ik bij deze track het gevoel dat ik het ergens van ken… ik kan echter niet helemaal plaatsen waarvan.
Komen we dan wat verder aan op het album, dan begint dit onderbuikgevoel toch een duidelijker beeld te krijgen. Meermaals doet de compositie mij namelijk denken aan het werk van landgenoten, Sabaton. Qua lyriek verschilt het uiteraard, maar de riffs, de drums en de opbouw van de nummers doen toch sterk denken aan de Zweedse strijders van de frontlinie. Vooral in nummers als A Blessing In Sorcery en Giants Of Heaven, zijn deze invloeden erg duidelijk aanwezig.
Los van de onmiskenbare klank, krijgen we wel 45 minuten lang kwalitatief goede powermetal. Vooral de nummers Breaking The Beast, Magical Eye en de afsluiter Reign Of Fire springen er voor mij bovenuit. Muzikaal gezien zit het wel goed. De heren van Bloodbound hebben een formule gevonden die voor hen goed werkt en Rise Of The Dragon Empire is duidelijk een stuk beter dan zijn voorganger van twee jaar terug. Zowel de instrumenten als de zang klinken meer verfijnd en professioneler. Ik mis alleen het onderscheidende element.
Rise Of The Dragon Empire is een prima powermetalplaat over draken(rijders), slachters van koningen en tovenaren, maar het is er wel één met een zogeheten ‘identiteitscrisis’. Fans van de band, echter, zullen wel degelijk smullen van dit album en het allicht een hogere score toedienen dan uw trouwe redacteur.
Score:
75/100
Label:
AFM Records, 2019
Tracklisting:
- Rise of the Dragon Empire
- Slayer of Kings
- Skyriders and Stormbringers
- Magical Eye
- Blackwater Bay
- Giants of Heaven
- The Warlock’s Trail
- A Blessing in Sorcery
- Breaking the Beast
- Balerion
- Reign of Fire
Line-up:
- Patrik J Selleby – Zang
- Tomas Olsson – Gitaar
- Henrik Olsson – Gitaar
- Anders Broman – Basgitaar
- Fredrik Bergh – Keyboard, zang
- Daniel Sjögren – Drums
Links: