Besta – Terra Em Desapego

Portugezen die een mix van grind, thrash en death metal maken. Dit Besta passeerde in het verleden al eerder de burelen van Zware Metalen, te weten in 2014 met John Carpenter en in 2019 met Eterno Rancer. Deze recensies waren vrij positief en met name de pistwoeste speelstijl werd door collega redacteur Clemens (Eterno Rancer) geprezen. De opvolger en tevens vierde album blijkt nu klaar om beluisterd en besproken te worden.

Zeven nummers met een gezamenlijke speelduur van eenenveertig minuten. Opvallend is dat geen enkel nummer minder lang duurt dan vijf minuten en een drietal nummers nipt de zes minuten overschrijden. Een consistent geheel wat dat betreft dus, maar geldt dat ook door de muziek? Death en thrash combineren nog tot daaraantoe, maar er grindcore aan toevoegen? Is dat wel zo’n goed idee?

Het valt dan tijdens de eerste nummers vooral op dat het vooral death en thrash is wat de klok slaat. Bepalend hierbij zijn de opgefokte drumpatronen en het boze stemgeluid. Allemaal in de eigen taal zoals ook op de voorgaande albums. Indien u het Portugees niet machtig bent, is er weinig uit op te maken. Nou ja, wel dat deze gasten, zoals eerder gezegd, ook op deze plaat behoorlijk pissig zijn en ik heb een vermoeden op zo’n beetje van alles en nog wat. Volgens de promoboer Lifeforce Records zou Terra Em Desapego zelfs zo nu en dan oncomfortabel klinken, maar dat ervaar ik tijdens het beluisteren van deze plaat niet meteen. Er zijn net meer dan voldoende momenten tijdens dewelke de band lekker catchy klinkt. Dat horen we bijvoorbeeld terug tijdens het tweede nummer Veias em Catarse waarbij er een breed scala aan hooks en twists te horen zijn, afgewisseld met een uiterst melodieuze gitaarsolo. En naar het einde van dit nummer toe laat de band horen hoe een stevig thrashritme moet klinken! Van grind(core) is hier geen sprake.

Patologia Profunda weet te imponeren met een duister onderlaagje, gebrulde vocalen en pittig riffwerk. Death en thrash vormen ook hier weer de hoofdmoot, maar er sijpelen ook wel wat groove metal en aanverwante stijlen door dit nummer heen. Kwalitatief gezien valt er maar weinig op af te dingen, want een nummer als A Colónia dos Mentirosos voldoet met zijn spannende melodieuze gitaarriffs en leads zeker aan uw verwachtingen.

En toch krijg ik het gevoel dat we dit allemaal al eens eerder hebben gehoord. Voor een echte grindreferentie hoeft u het niet te doen, want dit zit hoogstens in het snelle drumwerk. En heel veel vernieuwingsdrang hoeft u dus ook niet te verwachten. Als dit geen bezwaar is, dan hebt u met Terra Em Desapego een prima, vrij technische, thrash-deathmetalplaat te pakken.

Score:

77/100

Label:

Lifeforce Records, 2023

Tracklisting:

 1. Olhar Seráfico
 2. Veias em Catarse
 3. Patologia Profunda
 4. A Colónia dos Mentirosos
 5. Sector Parasita
 6. Terra de Ma Memória
 7. Transmissão Semântica

Line-up:

 • Paulo Lafaia – Drums
 • Ricardo Correia – Gitaren
 • Paulo Rui – Vocalen
 • Ricardo Matias – Gitaren

Links: