Besta – John Carpenter

Besta – John Carpenter
Ruins Records, 2014

Uit Portugal komt de grindcore van Besta. Voor mij eens volslagen onbekende, maar de band blijkt toch een mooi cv te kunnen voorleggen. Ze beschrijven zichzelf als een mix van Napalm Death en Bad Brains en dat geeft je een mooi idee van wat je kan verwachten.

De geschiedenis heeft ons twee beroemde John Carpenters gebracht: de ene met al wat meer moeite dan de andere. Eentje is namelijk filmregisseur, met onder meer Assault on Precinct 13 op zijn conto, terwijl de andere de eerste winnaar is van ‘Who wants to be a Millionaire?’. Omdat alles in het Portugees is weet ik het niet zeker, maar de nummers verwijzen wel degelijk naar het werk van de filmregisseur (Assalto Á 13a Esquadra).

Grindcore is the name of the game op deze plaat. Veel gekraak op de gitaren, waardoor er voor complexiteit en frivoliteiten niet veel ruimte overblijft. Daar lijkt Besta ook absoluut niet naar op zoek. Rammen is wat de heren doen en meer moet dat ook niet zijn. Hun vergelijking met Bad Brains kan ik dan ook wat moeilijker plaatsen, die is echt wel pure grindcore. Geen crust, geen franjes, dit lijkt verdacht veel op een neefje van Rotten Sound. Agressieve vocalen mogen natuurlijk niet ontbreken, al zijn de snerpende screams veel beter dan de occasionele shouts. Het langere O Regresso Do Mal is een langer, trager nummer, maar is daarmee natuurlijk de uitzondering. Fans van goed geproduceerde (de bas speelt een duidelijk hoorbare rol) grindcore kan ik aanraden om dit toch even op te zoeken.

Tracklisting:
 Besta - John Carpenter

 1. Estrela Negra
 2. Assalto Á 13a Esquadra
 3. A Cidade Dos Malditos
 4. O Carro Assassino
 5. Nova Iorque 1997
 6. Fuga De Los Angeles
 7. O Regresso Do Mal
 8. Eles Vivem
 9. O Nevoeiro
 10. A Biblia De Santanás
 11. O Principe Das Trevas
 12. As Aventuras De Jack Burton Nas Garras Do Mandarim
 13. A Coisa

Line-up:

 • Lafayette
 • Gaza
 • Rick Chain
 • Paulo Rui

Links: