Oude vrouwtjes en knokelige heren hoor je het soms nog zeggen: “wisseling van spijs doet eten”. Onder dat credo ligt vandaag geen gitaarherrie op de speler, maar de ritualistische folktechno van Alkai. Met veelal traditioneel Baltische instrumenten brengen zij de luisteraar in diepe trance.
Door de populariteit van Heilung en Wardruna zit de ritualistische folk gelukkig weer in de lift. Van meeliften is in het geval van Alkai echter geen sprake. Ze draaien namelijk al sinds 2009 mee. Hun vierde langspeler Velui Namai, wat iets betekent als ‘goed thuis’, bevat veelal titels in Baltische talen. Het idee van het album is om ons mee te nemen door de rijke geschiedenis van de drie mysterieuste Europese landen: Estland, Letland en Litouwen. Dit lukt ze aardig goed. Door de vibrerende drones en repetitieve melodieën is het soms alsof we door een verloren bos aan het dwalen zijn, en tussen de stammen vreemde schimmen kunnen ontwaren. Het gebruik van een drumcomputer met sporadisch gebroken beats, geeft het album alsnog een tamelijk modern karakter.
Dit vormt een mooie weerspiegeling van wat Alkai probeert uit te dragen: een muzikale reflectie van een landengroep die veranderingen omarmt, maar haar wortels nog niet uit het oog is verloren. Dit wordt overigens ook weergegeven in de warme orgelklanken op het einde van Miklagard. Hoewel er genoeg ruimte is voor rustige, haast ambient-achtige stukken, is het merendeel van Velui Namai erg dansbaar. Vaak klinkt het eerder als een goa-trance rave dan als een heidens ritueel zoals dat bij Heilung het geval is. Tegen het einde van het album vinden we twee nummers die opvallend genoeg in het Engels zijn getiteld: Invocation of the Nine Horned God en The Plateau. Gezien de thematiek van het album is dat wellicht een ietwat vreemde keuze. De eerste van deze twee is een soundscape dat je ook van een artiest als Lustmord zou kunnen verwachten. De tonen worden soms wat snerpend overgebracht, wat een onheilspellende sfeer oproept. Deze vloeit voort in het haast dromerige The Plateau. Alkai sluit af met Nott. Een nummer dat sfeervol en rustig begint, maar eindigt in een overdonderende climax die doet denken aan het werk van Mono.
Velui Namai is een aangenaam en divers album die bij liefhebbers van ritualistische folk en psychedelica goed in de smaak zal vallen. Van oudheid of knokeligheid is dus zeker geen sprake.
Score:
85/100
Label:
Nordvis, 2022
Tracklisting:
- Aftensinn
- Væringjar
- Bardo
- Vilkobele
- Miklagarðr
- Alkai
- Saules Kalvis
- Paskandos
- Invocation of the Nine-Horned God
- The Plateau
- Nótt
Line-up:
- Julius Mite – Gitaar, baglama, oud, kankles, ableton, manihorka
- Jaw Harp – Percussie
- Gintaras Aleksandravicius – Shamanistische drum
- Jokubas Krasauskas – Gitaar
Gastartiesten:
- Espen Winther
- Petar Mrdjen
- Liucija Nanartaviciute
Links: