Interview met Månegarm
Deze maand had Little Devil in Tilburg best een aardig programma klaarstaan. De laatste plaat van de heren van Månegarm klonk als hemelse muziek in de oren, dus kon ik het niet laten om even wat vragen af te vuren voor het concert van de heren begon. Aangezien Little Devil niet erg groot is, gebeurde dit letterlijk tussen pot en pint. Gitarist Markus en drummer Jacob stonden me, kort maar krachtig, te woord.
Dag heren. Dit jaar vieren jullie je twintigjarig bestaan en dat werd tijdens deze tour al in de verf gezet. Ik zag een verjaardagstaart verschijnen. Hoe smaakte ze?
Marcus: Verschrikkelijk eigenlijk… Ik denk dat het een van de organisatoren in Praag was die ons die taart had gemaakt, maar dus echt niet te eten.
Kende je de man? Is dit eigenlijk een tour waarbij jullie op nieuwe plekken spelen, of zijn dit locaties die jullie bekend zijn?
Marcus: De meeste plekken zijn nieuw voor ons. Buiten Dynamo in Zwitserland en Escape in Wenen zijn het allemaal nieuwe locaties. Het Ragnarok Festival op zaterdag in Lichtenfels was wel erg fijn.
Zo’n folkfeestjes doorheen de week vormen wel een goede indicatie om vast te stellen of folk al dan niet nog leeft in Europa. Leeft folk nog?
Marcus: Ja absoluut. Je merkt zelfs op maandagen en dinsdagen, of op een dag als vandaag, dat er heel wat mensen komen opdagen om ons aan het werk te zien.
Hebben jullie deze tour wat tijd om interessante dingen te doen overdag? Ik zag op Facebook al wel wat foto’s passeren…
Jacob: Het hangt er een beetje van af waar we die dag spelen. Als het in het centrum van een interessante stad is, dan gaan we zeker eens rond. Het hangt er ook gewoon van af wat we allemaal nog moeten doen, want we hebben wel een vrij druk rooster. Gisteren hadden we bijvoorbeeld wel wat tijd over, maar vandaag was het veel te druk. Ik wist ook niet meteen wat we echt konden doen in Tilburg.
Daar kan ik ook niet echt over meepraten. Ik kom uit België, daar is bijvoorbeeld wel heel wat te zien in steden als Gent of Brugge.
Marcus: We willen echt nog wel eens in België spelen. Een aantal jaar geleden waren we vaste gasten in Biebob, toen speelden we daar elk jaar. Dat gebeurt nu al een tijd niet meer, geen idee waarom…
Eens polsen bij Bob dan. Wat ik me altijd wel afgevraagd heb: zijn folkmetalbands van nature geïnteresseerd in allerhande folkverhalen die ook buiten het eigen gebied gaan? Ik zag foto’s van jullie in Krakau in de buurt van de grot en de draak. Interesseren die verhalen jullie als band?
Marcus: (lacht) Sommigen onder ons zijn daar erg in geïnteresseerd, ja. (Iedereen aan tafel wijst naar Jacob)
Jacob: Ja ik ben echt wel geïnteresseerd in geschiedenis (lacht). Op dit moment schrijf ik ook mijn masterthesis geschiedenis en dat maakt ook dat ik altijd wil weten hoe de vork in de steel zit. Enerzijds ben ik erg bezig met Scandinavische geschiedenis en mythologie, maar anderzijds zoek ik in alle landen die we bezoeken ook altijd wel wat op over de geschiedenis en folklore. Ik ben een beetje een geschiedenisnerd dus…
Wel, ik ben ook historicus, dus dan hebben we dezelfde hobby. Waarover gaat je thesis?
Jacob: Over religieuze misdaden gedurende de oorlogen aan het begin van de achttiende eeuw.
Religie, misdaden en folklore. Misschien heb je dan al wel gehoord van de Bokkenrijders? Je bent nu ongeveer in hun gebied. Roversbendes in de achttiende eeuw in deze streek, die volgens de volksverhalen op bokken in de lucht reden en een pact hadden met de duivel?
Jacob: Ah, daar heb ik al van gehoord! Doet me denken aan bepaalde bendes die we ook kunnen situeren in Duitsland in de zestiende eeuw. Ik wist dat die bendes in de achttiende eeuw bestonden, maar ik wist niet dat we zo dicht bij de plek waren waar ze vervolgd werden. Interessant!
Maar we zullen het nu maar even hebben over de muziek (Marcus lacht opgelucht). Na al die jaren en zeven andere platen is er uiteindelijk een selftitled release. Waarom die keuze?
Marcus: Dat is eigenlijk ter ere van ons twintigjarig bestaan. We wilden ook een album afleveren dat een mix was van metal en akoestiek. Toen ontstond dat idee om er een selftitled album van te maken.
Ik deed ook de review van deze plaat en ik voelde echt een breuk. Zo kreeg ik ook een Metallica-gevoel bij jullie selftitled keuze, omdat The Black Album een nieuw tijdperk inluidde. Niet dat Månegarm compleet anders klinkt, maar het klinkt allemaal iets minder donker en iets steviger. Jullie nieuwste clip geeft het goede voorbeeld. Kan je je daarin vinden, in die woorden?
Marcus: Ja, dat kan wel kloppen. Dit keer heeft Erik de muziek geschreven en dat heeft een ander effect dan wanneer Jonas riffs schrijft. Bij Jonas klinkt het vaak wat donkerder. Dit keer zaten we een lange tijd in onze eigen studio en werkten we een lange tijd aan de melodieën en harmonie op de nieuwe plaat. Ook aan de zangpartijen hebben we hard gewerkt.
Het bevalt mij in elk geval enorm en dan luidt uiteraard de vraag of jullie deze schrijfstijl gaan aanhouden, die mix tussen power en akoestiek. Houden jullie veel van verandering binnen jullie muziek? Hopen dat het dan uiteraard geen St. Anger wordt binnen vijf of tien jaar.
Marcus: Ik vind dat we wel groeien als muzikanten bij elk album, maar we denken er niet echt over na om met iets nieuws te komen. Wat bij ons opkomt, nemen we op en we zien wel wat er komt.
En dit keer kwam er duidelijk heel wat meer folk aan bod, wat ik echt schitterend vond, want ik ben een immense Urminnes Hävd-fan. Blijven jullie deze balans behouden?
Marcus: Wellicht zijn er op de volgende plaat weer heel wat minder folknummers te vinden, maar we zien wel. Misschien maken we gewoon nog wel eens een volledig akoestische plaat in de toekomst.
Dat zou echt fijn zijn. Gaan we vandaag ook wat akoestische tracks te horen krijgen? Is Umer erbij?
Marcus: Nu hebben we een meisje genaamd Ellinor, die de zang op de nieuwe plaat ook verzorgde. Ze is er vandaag echter niet bij. We doen wel twee akoestische nummers, maar die staan niet op het laatste album. Ze stammen uit de periode van Dödsfärd ongeveer, denk ik. Op de releaseshow in Stockholm hebben we wel enkele van de nieuwe akoestische nummers gebracht.
Goed, tot slot nog even polsen wat er de volgende maanden gaat gebeuren. Binnen enkele dagen zijn jullie weer in Zweden en we zien Månegarm pas terug met de zomerfestivals. Wat kunnen we verwachten in tussentijd? Misschien hebben jullie na het bezoek aan Duitsland en Nederland wel plots zin om een brouwerij te beginnen en Amon Amarth achterna te gaan? Of is mede nog steeds meer folk?
Jacob: Mede is ook goed hoor, maar ik ben meer een bierfan.
Marcus: (kijkt naar zijn bier) Ja, bier is goed hoor. Anders een donker bier ofzo? Bedankt voor het interview!
Links: