Interview met End of the Dream
Enkele weken geleden mocht ik het debuutalbum van het Nederlandse End of the Dream, All I Am bespreken. Om de band nog wat beter te leren kennen kreeg ik de gelegenheid om een interview met deze female fronted formatie te doen. Hieronder volgt het verslag daarvan.
Allereerst ben ik benieuwd naar de achtergrond van de band. Waar komen jullie vandaan? Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?
De band is begonnen als een Children of Bodom-coverband, met Robin en Armen als enige leden die in de huidige bezetting nog terugkomen. Toen zij een zangeres (Micky) vonden in plaats van een zanger, is Armen meer eigen muziek gaan schrijven die zich aanpaste aan de zangstijl van Micky. In januari 2014 werd de bezetting compleet gemaakt door bassist Tim en is de band meteen begonnen met het voorbereiden voor het eerste album All I Am. In december 2014, toen alle opnamen gedaan waren, besloot toenmalige drummer Pieter Driesen om ermee te stoppen. Pim Geraets werd zijn vervanger aan het eind van 2014.
Wat zijn jullie persoonlijke muzikale voorkeuren? Op wat voor manieren zien jullie dit in de muziek van End of the Dream terugkomen?
Onze voorkeuren liggen redelijk dicht bij elkaar. De uitgebreide solo’s van Armen geven goed de invloeden weer die Dream Theater op ons heeft gehad. Qua zang is Evanescence een grote invloed geweest op Micky, hoewel ze ook veel klassieke muziek zingt.
Het album is door Joost van den Broek geproduceerd. Hoe verliep de samenwerking? Hoe zijn jullie met hem in contact gekomen? Zijn er concrete aspecten te noemen op het album waar zijn hand hoorbaar is?
Joost is een grote naam binnen het female fronted metal-genre, dat leidde ertoe dat wij een gokje waagden en ons aan hem presenteerden. Hij bleek enthousiast, dus we zijn gelijk aan de slag gegaan en een paar maanden later zaten we al in de studio!
De samenwerking met Joost verliep buitengewoon goed, hij heeft veel ervaring met ons soort muziek, dat heeft veel geholpen. Hij heeft een aantal suggesties gedaan voor aanpassingen in de nummers en hij heeft het album gemixt. Hij heeft ook gewerkt aan de samples die te horen zijn op het album.
Armen Shamelian is de voornaamste songwriter binnen de band. In hoeverre krijgen de overige bandleden de ruimte om met ideeën te komen op tekstueel en/of muzikaal gebied?
Het klopt dat Armen de voornaamste songwriter is van de band. Hij schrijft een concept, en presenteert dat aan de rest van de band. Iedere partij heeft daarin eigen inbreng en hij komt ook dikwijls naar ons toe met “ik heb een vette drumlijn, geef eens een goed bassriffje” en dergelijke.
Hoe is jullie debuutalbum All I Am ontvangen? Hoe gaan jullie om met kritieken? In reviews zullen vaak vergelijkingen gemaakt worden met andere bands. Kunnen jullie je daar in vinden of worden er ook wel eens bands opgevoerd die je zelf niet terug hoort.
Tot zover zijn de meeste reviews goed bevallen. All I Am staat bekend als een album met verschillende muziekstijlen, waardoor er voor ieder wat wils is. Sommige vergelijkingen met andere bands kunnen we wel terughoren, soms zijn het dingen waar we nog nooit van hebben gehoord!
Wie heeft het fraaie artwork verzorgd? In hoeverre zijn jullie daar bij betrokken geweest? Zit daar nog een directe link met de muziek in? Kun je iets over het artwork vertellen?
Het artwork is verzorgd door de Franse artiest Pierre Alain D. (3mmi design). Deze artiest had in zijn portfolio verschillende conceptcreaties staan. Wij hebben er een uitgekozen en hij heeft naar onze smaak het concept aangepast en de licentie ervoor verkocht. Op de cover staat een stukje tekst uit een van de nummers, voor de rest is er geen concrete link met de muziek maar het brengt wel heel goed het gevoel over dat we met de muziek willen bereiken; het is erg duister en mysterieus.
Jullie hebben de afgelopen maanden regelmatig opgetreden. Hoe zijn de reacties op de liveshows? Zijn er voor de nabije toekomst nog tourdates?
Liveshows worden over het algemeen goed ontvangen. We krijgen vaak enthousiaste reacties en we hebben al een aantal fans die standaard komen kijken en meezingen met de nummers, dat is erg tof! We worden na afloop vaak gevraagd om gekochte cd’s te signeren.
De dichtstbijzijnde show staat gepland op 4 september op Occultfest in Hoogeveen. Verder gaan we begin 2016 weer hard aan de slag met optredens!
Wat zijn de verdere toekomstplannen voor de band? Waar willen jullie over vijf en tien jaar staan?
Sinds kort werken we samen met managementkantoor JBM Events, waarmee we nu de toekomstplannen opstellen. Onder andere werken we al aan het tweede album en zijn we optredens aan het boeken voor begin 2016. Over vijf jaar hopen we op wat grotere festivals te spelen met ons tweede album. Over tien jaar hopelijk nog grotere shows en nog meer albums gereleased!
Ik ben persoonlijk erg gecharmeerd van het nummer Gone. Ik zie een positieve parallel met het nummer Restless van Within Temptation. Ook een breekbaar nummer op een debuutalbum van een Nederlandse Female Fronted-band. Wil je iets meer over de totstandkoming of diepere inhoud van dit nummer kwijt?
Bedankt voor het compliment! Restless van Within Temptation niet van invloed geweest op Gone, maar het is wel een enigszins vergelijkbaar nummer inderdaad.
Gone is het laatste nummer dat we hebben geschreven voor het album. We hadden de 8 andere nummers al, maar we misten een piano ballad die typisch op dit soort albums staat. We wilden echter niks forceren door er een nummer op te zetten alleen maar om een ballad-achtig nummer te hebben. Uiteindelijk hebben we toevallig dit nummer geschreven en we waren er zo blij mee dat we hem als slottrack aan het album hebben toegevoegd!
Het laatste woord is traditiegetrouw aan de band, dus brand los:
Bedankt aan iedereen die onze shows de afgelopen tijd hebben bezocht, en bedankt voor dit interview Hans! Altijd fijn om support te mogen ontvangen van mede-muziekliefhebbers.
Links: