Elsrock onder vuur
Het is eigenlijk niets nieuws meer. Ook in 2009 kan het Elsrock festival weer rekenen op een flinke lading protest, afkomstig van onze gelovige medemens. Lees hieronder een deel van het nieuwsbericht van Tubantia, De Twentsche Courant:
RIJSSEN – Inwoners van Rijssen protesteren massaal tegen Elsrock. Tegen de vergunning voor openluchtfestival met metalmuziek, die burgemeester Bort Koelewijn heeft verstrekt, zijn in vijf weken tijd ruim 700 bezwaarschriften ingediend. Dat kunnen er nog meer worden. De termijn sluit namelijk volgende week woensdag.
Daarnaast hebben kerken in Rijssen 2.500 handtekeningen tegen het metalfestival ingezameld.
Het massale protest zal echter weinig zoden aan de dijk zetten. Elsrock, gepland op 29 augustus op het RKSV-terrein, zal gewoon doorgaan. Burgemeester Koelewijn ziet ‘juridisch gezien geen mogelijkheden om een ander besluit te nemen’, laat hij in een reactie weten.
De stormvloed aan bezwaarschriften bezorgt de gemeente handenvol werk. Op de afdeling juridische zaken is de laatste dagen extra personeel ingezet. De afhandeling van de bezwaarschriften, binnen veertien weken door de commissie voor bezwaar en beroepschriften, is een logistiek probleem. Eerst wordt bekeken of de bezwaarschriften ‘ontvankelijk’ zijn. Als dat zo is, moeten indieners de mogelijkheid krijgen hun bezwaarschrift mondeling toe te lichten. Dat is met zo’n hoog aantal ondoenlijk. Op welke wijze de gemeente de enorme stapel bezwaarschriften gaat afhandelen, wordt nog bekeken. “We wachten tot volgende week woensdag. Dan weten we om hoeveel bezwaarschriften het gaat”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.
Het aantal bezwaarschriften tegen Elsrock is een dubieus record in Rijssen-Holten. Niet eerder klommen zoveel burgers tegelijk in de pen, omdat ze het niet eens zijn met een besluit van de gemeente. De bezwaren komen met name uit reformatorische kring in Rijssen. Zo doen 225 leerkrachten een klemmend beroep op het gemeentebestuur om de vergunning voorr Elsrock, “Godslasterlijk en daarom een intens droeve zaak”, in te trekken. Een andere instelling die haar beklag doet is Huize Maranatha. Verder zijn het vooral individuele burgers die bezwaar hebben aangetekend. Veelal via een standaardbrief. Wie deze verstrekt heeft, is niet bekend. Wellicht kerken, die zich eerder in deze kwestie niet onbetuigd hebben gelaten.
Links: