Het leven is soms een oorlog vol met verschillende veldslagen. Op zo een slagveld wordt er een verwoede strijd gestreden met demonen, mensen of ik weet niet wat of wie. Zelf zit ik behoorlijk strijdvaardig in elkaar en als ik val, sta ik ook weer op. Het kan soms een poosje duren, maar het lukt uiteidelijk toch. Laat ik stellen dat wanneer ik in 1864 zou aanwezig geweest zijn op het slagveld van de tweede Schleswigse oorlog tussen Denemarken en Pruisen, mijn leven er toch heel wat anders had uitgezien. Vechten op fysiek vlak is nooit mijn sterkste ding geweest. Nu genoeg geleuterd.
Wie ons meer vertelt over deze oorlog zijn natuurlijk de twee heren in Ildskær. Dit Blod & Jern, wat niet meer of minder zou betekenen dan bloed en ijzer, is het relaas van die oorlog tussen twee toenmalige grote naties. De vijf nummers handelen over boosheid, opoffering, verlies, verdriet en tragiek. Het spreekt voor zich dat deze oorlog, net als elke andere trouwens, ook nu of vroeger, diepe wonden kerft en meestal toch niet vergeten raakt. Het is de Duitse oorlogsschilder Wilhelm Camphausen (1818-1885) die mee het veld op trok en alles in beeld bracht.
Ik hou wel van dit Ildskær. De beide heren konden me al overtuigen middels Den Rædsomste Nat dat nog handelde over het Britse bombardement op Kopenhagen meer dan 213 jaar geleden. Vervolgens kwam dan de EP Paa Dækket Kalder De Døde. Ook een pareltje dat opnieuw groef in de geschiedenis en ons verhalen bracht over de Deens-Noorse strijd tegen de Britten in 1807, met onder andere aandacht voor de gevolgen van deze strijd in een bredere context en het verlies van de volledige Deens-Noorse vloot. Het is vaak een hele boterham om lezen die verhalen, met al die verschillende achtergronden, maar toch ook bijzonder interessant.
Onrustig klokkenspel en dreigende synthpartijen laten je al meteen voelen dat het opnieuw menens wordt. Slijp je bajonet, je dolk en laad je geweer, want we gaan van start. Binnen luttele ogenblikken zet je opnieuw stappen op het slagveld. Het zijn de melodische gitaarpartijen die je ondersteunen. De heer Garðarsson, verantwoordelijk voor zo goed als alle instrumenten, kent zijn gelijke niet als je spreekt over het afleveren van epische riffs. Skóggangr, de heer van de screams, stuwt de troepen als het ware nog dieper de vuurlinies in. Elk nummer wordt ingeluid met geluidsfragmenten die je katapulteren naar één of ander strijdgewoel. Vervolgens horen we de heren die met hun black metal aan hoog tempo indruk trachten te maken en dat doen ze ook. De wat roestige, ruige productie met een wat stoffig klinkende drum en de bij momenten iets te krassende gitaren zijn eigenlijk een goed gekozen sound.
Negen maanden heeft deze oorlog tussen Denemarken en Pruisen geduurd. Het duurt gelukkig geen negen maanden om deze plaat door te luisteren. Hier heb je amper 45 minuten voor nodig. Ook nu weer laat het Deense Ildskær horen dat kwaliteitsvolle, episch aanvoelende, melodieuze black metal best het instrument kan zijn om een cultuur-historisch kader volledig tot leven te brengen. Opnieuw puik werk van dit duo!
Score:
85/100
Label:
Vendetta Records, 2023
Tracklisting:
-
Thyras Værn
-
Ærens Mark
-
Jylland I Brand
-
Gjennem Ild Og Røg
-
Et Lidet Fattigt Land
Line-up:
- Skóggangr – Zang, gitaar
- Garðarsson – Alle instrumenten
Links: