Aorlhac – À La Croisée Des Vents
Eisigermond Productions, 2008
In theorie kwam À La Croisée Des Vents al eind 2008 uit, maar in de praktijk was de plaat pas begin 2009 te verkrijgen. Daarom dus nog op de valreep een review op Zware Metalen. Aorlhac is afkomstig uit Auvergne in het Franse Centraal Massief. Ik ken verder geen bands uit die streek, maar Aorlhac maakt in ieder geval indruk. Het lijkt er stilaan op dat Frankrijk na jarenlang prutbands aangeleverd te hebben de laatste jaren echt synoniem is geworden voor kwaliteit. Althans wat betreft de extreme metalsoorten.
Aorlhac speelt melodieuze black metal met af en toe een zijstapje richting pagan. Op zich geen wereldschokkend gegeven, maar toch weet de band bij mij de juiste snaar te raken. Meermaals doet Aorlhac mij terugdenken aan black metal zoals die halverwege de jaren negentig werd gemaakt (ik denk aan een Evol). Het genre had toen nog iets unieks en mysterieus. Datzelfde gevoel heb ik wel een beetje bij dit bandje. De schaars gebruikte akoestische gitaar werkt dat gevoel nog meer in de hand. Als men dan ook nog ‘s in ware Ancient Rites-stijl Le charroi de Nîmes inzet met een onvervalste heavy metal riff, dan weet ik dat dit mijn soort band is.
Tekstueel haalt Aorlhac zijn inspiratie uit de middeleeuwen, iets wat anno 2009 toch eerder als gedateerd wordt gezien binnen black metal. De Occitaanse geschiedenis leent zich daar trouwens prima voor. De teksten worden in het Frans gebracht door zanger Spellbound die er met zijn penetrante en soms emotionele krijs een heel eigen gevoel aan geeft.
À La Croisée Des Vents is een knap album geworden. Hoewel het niet helemaal past binnen het hedendaagse plaatje van “zo vaag mogelijk” en een aantal ideeën van pakweg vijftien jaar geleden stiekem worden herkauwd, ben ik toch overwegend positief over deze plaat. Vijf nummers is wat aan de korte kant voor een full-length, maar kwaliteit is nu eenmaal belangrijker dan kwantiteit. Ik ben overtuigd.
Tracklisting:
- À la croisée des vents (intro)
- La guillotine est fort expéditive
- La mort prédite
- Le charroi de Nîmes
- 1693-1694 famine et anthropophagie
- Aorlhac
Line-up:
- Necrosis – Guitars, Drums
- Ashcariot – Bass
- Spellbound – Vocals
Links: