Nee, dit is geen gesponsord bericht vanuit een of andere hoor specialist hoorspecialist. We weten allemaal hoe geweldig het is om jezelf te verliezen in de energieke en oorverdovende wereld van de zware metalen. De riffs, de drums, de screams: het is een totale onderdompeling. Maar te midden van al die adrenaline en headbangende gekte vergeten we soms het belangrijkste: het beschermen van onze oren. We kennen het allemaal wel, dat constante gezoem in je oren na een concert. Tinnitus, ofwel oorsuizen. Vaak trekt dit na een nachtje slapen wel weer weg. Maar als je te lang naar te hard geluid luistert kan dit permanent worden. In de meeste gevallen is er dan ook geen behandeling die deze oorsuizen geneest. Het kan een hel zijn en je dagelijkse leven verstoren. Denk aan constante piep- of suisgeluiden die je niet kunt uitschakelen, concentratieproblemen, slaapstoornissen en zelfs depressie. Gelukkig kunnen we deze hel vermijden door verantwoordelijk om te gaan met ons gehoor.
Beschermende oordoppen zijn niet alleen voor watjes. Integendeel! Als ik zelf iemand bij een concert of zelfs in de kroeg zie staan zonder oordoppen vind ik dat juist raar. Ze zijn er om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk kunt blijven genieten van muziek. Ze verminderen het geluidsniveau tot een veilig niveau, waardoor je gehoor beschermd blijft. Tegenwoordig zijn er speciale oordoppen verkrijgbaar die het geluid niet vervormen, zodat je nog steeds van de volledige muziekervaring kunt genieten en je je vrienden nog steeds kunt verstaan als je met ze aan het praten bent.
Over het algemeen wordt aangenomen dat langdurige blootstelling aan geluid boven 85 dB schadelijk kan zijn voor het gehoor. Bij concerten en festivals kunnen geluidsniveaus echter gemakkelijk oplopen tot 100 dB of zelfs hoger. Dit betekent dat zonder de juiste bescherming, het risico op gehoorbeschadiging aanzienlijk is, vooral bij langdurige blootstelling. Naast het dragen van beschermende oordoppen, zijn er nog andere maatregelen die je kunt nemen om tinnitus te voorkomen. Zorg ervoor dat je af en toe pauzes neemt tijdens concerten of luistersessies, zodat je oren kunnen herstellen. Probeer ook afstand te houden van de luidsprekers, waar het geluid het hardst is. En vergeet niet om het volume van je koptelefoon of oortjes te beperken, vooral als je onderweg naar muziek luistert.
Niet in de gelegenheid om op tijd op maat gemaakte oordoppen te regelen? Op veel evenementen zijn herbruikbare plastic oordoppen verkrijgbaar. Deze kunnen een goede tijdelijke oplossing bieden. Ook aan de bar of bij de security vooraan bij een concert kun je vaak schuimrubberen oordoppen krijgen. Hoewel ze misschien niet perfect passen, bieden ze nog steeds enige bescherming tegen schadelijk geluid.
Dus, doe jezelf een plezier en doe die doppen in!
Niek van de Vondervoort, fotograaf bij Zware Metalen
Link: