Crystal Viper – The Last Axeman

Na hun full album The Cult en de solo-uitstap van zangeres Marta Gabriel (Metal Queens was haar album vol covers van vrouwelijke metalartiesten waar bijvoorbeeld ook het Brugse Acid met zangeres Kate een verdiende plaats kreeg) uit 2021, geeft de Poolse klassieke heavy metalband Crystal Viper ook dit jaar weer een teken van leven. Meer bepaald met een uit de kluiten gewassen EP, of mini-LP zo je wilt, The Last Axeman. Waarom uit de kluiten gewassen? Wel, omdat er toch 8 nummers op staan natuurlijk, goed voor bijna 40 minuten muziek. Behoorlijk wat “full albums” halen dat niet.

Het is natuurlijk niet de kwantiteit die telt, wel de inhoud en de kwaliteit ervan. Crystal Viper biedt je een inhoudelijk ruime mengeling aan. Titelnummer The Last Axeman kan je bekend in de oren klinken, want het is een cover van één van hun eigen topnummers uit 2012; in een nieuw jasje gestoken. Ook niet overdreven nieuw, want nog compleet in dezelfde typische Crystal Viper stijl. Namelijk, traditionele zuivere energieke heavy metal, bijzonder melodieus en gebouwd op snelle riffs, goed gezongen zonder zich te spiegelen aan symfonische metalzangeressen, voorzien van heel wat ruimte voor gitaarsolo’s en harmonieuze gitaren, en natuurlijk catchy refreinen. Wat wil je meer?

Naast deze “eigen” cover brengen ze ook twee eerder onverwachte covers: Ulitsa Roz, een niet zo hard nummer van het Russische Aria, en het bekende It’s Electric van Diamond Head uit 1980, ooit ook door Metallica gecoverd. Twee nummers uit de jaren 80, zich situerend in de New Wave Of British Heavy Metal. Misschien ligt dat nu een beetje moeilijk, een Poolse band die een Russisch nummer eert, maar goed, het gaat hier om muziek en niet om oorlog of politiek. In ieder geval trekt Marta Gabriel zich perfect uit de slag in beide nummers, al zijn beide nummers oorspronkelijk gemaakt voor mannelijke zangers. Zeker It’s Electric komt heel goed uit de verf.

Naast die 3 covers vind je ook een splinternieuw nummer: In The Haunted Chapel. Volledig in de typische Crystal Viper stijl hoor, met een soort “combat metal” drive erin. Sterk trouwens weer hoe zang en gitaarlijnen op elkaar afgestemd zijn!

En de andere vier nummers? Die vormen – zoals wel meerdere bands deden in de coronaperiode – een “live registratie in de studio”. De Rock Out Sessions heten die, en je kon ze al een tijdje bekijken op YouTube. Zoals men in Star Trek zei: ‘It’s life Jim, but not as we know it’ (ok, ok, het zou ‘live’ moeten zijn, maar je snapt me). Alle vier de nummers komen trouwens van op The Cult van vorig jaar. Ik heb geen flauw idee hoeveel postproductie er aan te pas gekomen is, maar het klinkt wel verdomd strak en goed, zowel muzikaal als vocaal. En ik durf er een flinke cent op verwedden dat Flaring Madness hèt nummer zal zijn, gezien de Oooh-oooh-oooh-oooh koortjes, waarop vele kelen zullen meebrullen tijdens de festivalzomer van 2022 die nu hopelijk eens niet in het coronawater zal vallen.

Zo wordt The Last Axeman een leuk, heel degelijk tussendoortje van Crystal Viper zodat ze in de aandacht blijven. Liefhebbers van nieuw werk zullen wel op hun honger blijven omdat maar één van de acht nummers effectief nieuw is.

 

Label:

Listenable Records, 2022

Tracklisting:

  1. The Last Axeman
  2. In The Haunted Chapel
  3. Ulitsa Roz
  4. It’s Electric
  5. The Cult
  6. Asenath Waite
  7. Whispers From Beyond
  8. Flaring Madness

Line-up:

  • Marta Gabriel (Vocalen, gitaar)
  • Andy Wave (Gitaar)
  • Eric Juris (Gitaar)
  • Blaze Grygiel (Bas)
  • Cederick Forsberg (Drums)

Links: