Dvne – Etemen Ænka

Bij menig fan van de post- en/of proggy genres zal deze Etemen Ænka al wel in het vizier zijn. Laat dat echter geen reden zijn om er op Zware Metalen niet alsnog aandacht aan te besteden. Daarvoor is het tweede album van deze Schotten eenvoudigweg te goed.

Dvne dus. De band heeft zich voor de naam laten inspireren door Dune, het indrukwekkende, complexe en ook lijvige sciencefictionwerk van Frank Herbert. Voorwaar geen werkje voor mensen met een zogenaamde “short attention span”. Op het eerste gezicht lijkt hetzelfde te gelden voor Etemen Ænka. De plaat brengt maar liefst een uur en zeven minuten muziek. En dan ook nog van de gelaagde soort vol wendingen en voorzien van intelligente teksten. Je zou van minder moe worden. Toch wordt er minder inspanning van de luisteraar gevraagd dan je op basis van deze gegevens zou verwachten.

“Dune met en v” slaagt er namelijk vrij gemakkelijk in je mee te nemen in zijn verhaal over ongelijkheid en de moeizame verhouding van de mens met het concept van macht. Geen een-op-een uitwerking van het eerder genoemde literaire werk, maar wel stevig geworteld in het genre. Zo is tweede track Towers geïnspireerd door de boeken Terminal World van Alastair Reynolds (die overigens als werknemer van de Europese Ruimtevaartorganisatie jaren in het Nederlandse Noordwijk woonde) en Altered Carbon van Richard K. Morgan.

Het zijn de pakkende melodieën boven de soms complexe structuren die je als vanzelf bij de hand nemen en je steeds verder de wonderlijke flow van het album in voeren. Epische songs van rond de tien minuten worden afgewisseld met kortere (vooral) instrumentale stukken. Waar bij sommige van de ongetwijfeld grote voorbeelden van Dvne dergelijke “intermezzo’s” nogal eens worden gebruikt om te verstoren zorgen ze hier juist voor de continuïteit waarnaar juist een verhalende band op zoek zal zijn. Nog een plus is dat dergelijke sfeerstukken als Weighing Of The Heart en Andræden (smaakvol gebruik van elektronica waarover gitaren ruisen als een ijle wind, ontdaan van alle kracht maar met de belofte van verandering) in muzikaliteit niet onder hoeven te doen voor de echt grote songs op de plaat.

In die laatste categorie (grote songs dus) schuift Metal Blade Records zelf Sì-XIV, Towers en Mleccha naar voren en dat heeft men niet verkeerd gezien. Mleccha is de inwijdingstrack: de song die geschikt is om eens te checken of dit album voor jou is. Eenvoudigweg omdat veel van de elementen die deze plaat maken in dit nummer voorbij komen komen en dat in een structuur en opbouw die de perfectie benadert. Bijna fluisterend nodigt de zang (stijl: rustige Maynard) je uit. Zodra je die uitnodiging geaccepteerd hebt, vliegen gitaren en ritmes – dan weer nerveus, dan weer beukend – je om de oren. Berenbrul en ijle leads zijn daarbij de accenten die aan beide zijden van het spectrum worden gelegd om te komen tot wat in de marketing vast “een totaalervaring” zou worden genoemd. Towers is dan weer die lekker kontschoppende post-riffragger waar de band zich van zijn ruigere, want ongenuanceerdere kant laat zien. Toch houdt de band hier middels dikke lagen scifi-synths, typische gitaarloopjes en een rustig bezinnend einde een eigen gezicht. Sì-XIV lijkt in aanvang van hetzelfde lagen een pak, maar is door het hemels uitvloeiende gitaarwerk en de afwisseling tussen brul en smekende cleane zang nog een stuk gevarieerder. Soms woest als een verscheurende aanval van een zandworm uit het naam gevende werk dan weer op kousenvoeten als vrezen de indrukwekkende drummer en bassist hetzelfde mythische beest te lokken. Sì-XIV is tegelijk de song waar je de meest meeslepende en verslavende riff van het album gaat vinden.

Maar heel belangrijk is dat niet want het album laat zich het best in zijn geheel beluisteren, precies zoals de band het bedoeld heeft. Van verschillende kanten gaf men mij al te verstaan dat Etemen Ænka van Dvne jaarlijstmateriaal zou zijn. Ik kan en wil het niet ontkennen. Wat een fraaie krachttoer!

Score:

90/100

Label:

Metal Blade Records, 2021

Tracklisting:

  1. Enûma Eliš
  2. Towers
  3. Court Of The Matriarch
  4. Weighing Of The Heart
  5. Omega Severer
  6. Andræden
  7. Sì-XIV
  8. Mleccha
  9. Asphodel
  10. Satuya

Line-up:

  • Victor Vicart – Vocalen, keyboards, gitaar
  • Daniel Barter – Vocalen, gitaar
  • Greg Armstrong – Basgitaar
  • Evelyn May Hedges – Keyboards
  • Dudley Tait – Drums
  • Lissa Robertson – Gastvocalen

Links: