Skáphe – Skáphe³

Ja, er zijn een aantal muzikanten waar ik behoorlijk fan van ben. Personen die ik hoger inschat dan de doorsnee mens, personen die ik wel eens op een piëdestal durf te zetten. Vindsval (Blut Aus Nord), Ihsahn (Emperor), Bornyhake (Borgne), Matron Thorn (Ævangelist), Wintherr (Darkspace, Paysage d’Hiver) en Peter Tägtgren (Hypocrisy). Daarnaast ook Naas Alcameth (Akhlys, Aoratos, Nightbringer) en een drietal bestaande uit de gebroeders Blackburn en Alex Poole (Chaos Moon, Entheogen, Gardsghastr, Skáphe). Daarmee heb ik de meesten genoemd denk ik, althans de muzikanten die niet anoniem te boek staan. Hoe dan ook, Jason Blackburn (deze keer zonder zijn broer) en Alex Poole hebben met Skáphe een nieuw album uit. De tweede gitaar wordt bemand door Dagur Gíslason (Andavald, Drottinn, Misþyrming, Naðra). Ik scoorde mijn vinyl via Babylon Doom Cult, die ze op zijn beurt haalde bij Mystískaos. Mystískaos is de opvolger van het iconische Fallen Empire Records.


Skáphe³ brengt ons de afleveringen VIII tot en met XVII, wederom voorzien van een zwartrode hoes. Skáphe en Skáphe² belandden beiden in de jaarlijst, Skáphe³ ook (je verwacht het niet). Voor deze review heb ik enkele kernwoorden genoteerd en even als proef het internet afgehaspeld om te zien of deze terugkwamen. En jawel hoor. Claustrofobisch, mentaal gestoord, chaotisch, vernietigend, verknipt. Vooral het samenspel leidt er toe dat er ongelofelijke constructies vervaardigd zijn. Het drumwerk van Jackson Blackburn is quasi onvergelijkbaar en haalt vaak het niveau techdeathtop, uiterst gefragmenteerd en machtig polyvalent. Vaak heb je het gevoel dat het gitaarwerk  zich voegt naar de complexe patronen, maar dan wel op contrasterende wijze. Ook de vocalen lijnen staan vaak haaks op het instrumentale gedeelte. De chaotiek die gebracht wordt is echter zo overtuigend en consequent dat je kunt spreken van de diagnose Skáphe³. Daarbij is het ook nog eens enorm sfeervol, met intermezzi die bestaan uit psychedelische solo’s – zowel van de lead als de basgitaar – jazzy en progressieve drumpassages en groepslessen in dissonantie voor gevorderden. Je vergeet er zonder overdrijven bij adem te halen, waardoor je om de tien minuten het gevoel hebt oververmoeid te zijn en sneller dan anders naar zuurstof te happen. De mixing is niet minder dan magistraal, organisch en kosmisch in één, hulde aan Tore Stjerna in de Necromorbus Studio.

Onaards, psychedelisch, als twee nachtmerries door elkaar die zich achterstevoren afspelen, progressief en tegelijkertijd alle elementen bestrijkend die black metal onderscheidt van alle andere subgenres.

Ik bekijk alvast waar je “tot de vierde macht” kan vinden op je toetsenbord …

Score:

91/100

Label:

Mystískaos, 2020

Tracklisting:

1. VIII – Beyond Earthly Understanding
2. IX – The Lowest Abyss
3. X – Sing Lament to Thee
4. XI – The Ocean of Fire
5. XII – Buried in Dark Earth
6. XIII – The Shrill Cracks and Moan
7. XIV – A Spiritual Bypass
8. XV – Oblique Axis
9. XVI – Glass Sarcophagus
10. XVII – Rebirth Synthesis

Line-up:

  • J.B. – Drums
  • A.P. – Gitaar
  • D.G. – Gitaar

Links: