Interview met Origin
Er moeten al heel erg vreemde dingen gaan gebeuren wil het nieuwe album van Origin niet in de hoogste regionen van mijn jaarlijst gaan eindigen, net als zijn voorganger Antithesis trouwens, twee jaar geleden. Ik had de eer enkele vragen voor te leggen aan Origin-fundament Paul Ryan, de niet meteen praatgrage man die gelukkig wel even zijn mening kwijt wilde.
Hallo Origin. Bedankt voor dit interview alvast. Entity, jullie nieuwe album, is opnieuw een stroom aan impulsen en een uitdaging voor ons vermogen om muziek te begrijpen. Geen slaapliedjes op dit album dus.
Dank U Dank U!
Ik had je er graag enkele vragen over gesteld.
Vuur maar af.
Ik zag een grote verscheidenheid aan reacties en citaten op zowel het wereldwijde web als in papieren magazines. Het lijkt erop dat – meer dan bij andere releases zelfs – het publiek vrij verdeeld reageert, zelfs in het meer extreme segment van de “scene”. Dit album was niet bedoeld om het iedereen naar zijn zin te maken lijkt het.
We proberen gewoon om de grenzen van extreme muziek te verleggen eigenlijk, dat is wat we doen, wat we graag doen. Verder appreciëren we het feit wel dat mensen onze muziek graag horen of erg goed vinden, maar dat is niet de reden waarom we muziek maken. We zijn er wel dankbaar om.
Ikzelf vind Entity compacter, minder gepolariseerd en meer bewust geconstrueerd dan Antithesis. Toch blijft dat slechts een indruk. Denk je dat de meeste luisteraars een andere beleving hebben van het album dan jij, of ben je nog niet in staat geweest om wat afstand te nemen van het album?
We hadden meer repetitietijd als band. Daardoor zijn de nummers een stuk meer ontwikkeld als gevolg van het groepsgebeuren, dat zal inderdaad een ander effect hebben dan het plaatsen van gitaren en een bas in de mix, wanneer je die simpelweg over een hoop blastbeats heen hoort spelen. John had ook een pak meer tijd met het materiaal zodat de drums veel meer zijn ontwikkeld dan voorheen het geval is geweest. Dat zal ook wel bijgedragen hebben aan de indruk die jij hebt.
Een van de aspecten waarmee Origin opnieuw opvalt is het feit dat, hoe technisch het ook wordt, er nog steeds een scenario in de muziek te vinden is, dat een bepaalde stemming brengt. Het is niet alleen death metal voor de hersenen. Hoe integreer je dat in de muziek? Is er iemand die dat in de gaten houdt, om te zorgen dat dit niet verdwijnt?
Ik weet niet zeker of ik je helemaal begrijp, maar we hebben er door de jaren heen voor gezorgd dat we een bepaalde sound ontwikkeld hebben. Dat geldt dus niet alleen voor dit album, maar ook voor alle vorige albums. De sfeer of stemming waar je naar verwijst, dat is voor ons een deel van de sound eigenlijk. Indien onze “sound” er niet is op een nieuw nummer, zetten we dat lied op een laag pitje tot dat we ontdekken wat er aan scheelt en wat er mee moet gebeuren! Dat is op Entity ook een stuk meer als band in de gaten gehouden.
De zang is op dit album ook een stuk meer aanwezig, waarmee ik bedoel dat ze bijna “verstaanbaar” is zonder tekstboekje. Hoe heb je dat compromis bereikt?
Wel, Mike en ik hebben de vocalen verzorgd op dit album en eigenlijk was het gewoon een kwestie van de juiste microfoon uitkiezen met de geschikte toepassing om onze zang een stuk duidelijker te laten klinken. Vooral de mogelijkheid om de beklemtoning duidelijker over te laten komen, toch meer dan op vorige albums, dat was inderdaad iets waar we naar op zoek gingen voor Entity.
Is de titel van het album, Entity, een bevestiging van een nieuw gevonden gevoel van eenheid, of is het meer “out there”?
Wel, daar ga ik niet teveel over zeggen, laat me het houden bij “out there”.
Over “out there” gesproken, er wordt vaak gezegd dat tegenwoordig veel technisch aangelegde death metal-muzikanten, vooral gitaristen dan, op een haast bovenmenselijke manier hun ding doen. Toch kunnen ze niet één goed nummer schrijven, of spelen in een band. Je wel, maar denk je dat technische death metal meer en meer een individuele vorm van muziek aan het worden is?
Het enige wat ik weet is dat het over nummers gaat, niet over techniek of technieken. Songs stay, virtuosity doesn’t!
Denk je dat er een verband bestaat tussen de mogelijkheid om technische muziek te maken en een vorm van intelligentie? Of is het meer een fysieke zaak die je toelaat om complexe muzikale logica om te zetten in geluid?
Ik ga niet pretenderen dat ik intelligent ben omdat ik goed ben in het spelen op een gitaar. Ik heb dan wel veel tijd gespendeerd aan de studie van muziek, maar dat houdt geen rechtstreeks verband met de uitvoering en het spelen. Waar het vooral op neer komt is toewijding, je moet toegewijd zijn aan je instrument, hetwelke dat ook moge zijn, toch zeker als je deze vorm van muziek wil kunnen spelen.
Ik denk dikwijls dat omgevingsfactoren een grote rol spelen als drive, wanneer je zulke muziek maakt. Leef jij in een hectische plek met veel stress?
Ik speel de hel die ik hoor in mijn eigen hoofd. Weet je, ik ben een relaxt persoon, zachtaardig en zo. Maar ik heb zeker een donkere kant, altijd.
Is Origin dan een soort catharsis voor je, of eerder een hobby. Is het iets waarmee je herinnerd wilt worden nadat je gesneuveld bent?
Het is vooral een positieve uitlaatklep voor mijn energie. En als ik er door herinnerd zal worden dan is dat subliem. Maar ik speel al heel lang muziek. Voor een heel lange tijd was er niemand die ooit geluisterd heeft naar hetgeen ik speelde en ik ben me verdomd sterk bewust van het feit dat er een tijd zal komen dat er niemand ook maar iets zal geven om het hetgeen ik ook gemaakt heb.
Wel, toch erg bedankt om ons in het heden van antwoord te dienen. Zullen jullie binnenkort te zien zijn op het podium?
Hopelijk! We wachten nog op de bevestiging van enkele tournees. Spannend!
We houden het in de gaten. Bedankt!
Jullie eveneens.
Links: