Interview met NephereX
NephereX, Vlaams label uit Wieze, is niet alleen dé underground verdeler van de streek, maar brengt zoals gezegd ook Vlaams talent uit op de glanzende schijf. Bezieler Bert is een graaggezien mens in de gemeenschap der metalen en organisator van menig metalfest. Een interview met de beste man drong zich dan ook op. Met grootse gretigheid verzorgde hij weerwerk op mijn vragen. Ziehier de neerslag.
Goeiemiddag Bert, hoe gaat het in het landelijke Wieze?
Goed, ik woon sinds kort alleen en het bevalt me hier wel. Ik woon reeds 28 jaar in Wieze, dus ik ben het hier wel al een beetje gewoon.
Dit jaar kwam de interessante release van Heimat uit. Hoe is die samenwerking tot stand gekomen?
Heimat‘s debuut Sibbevader is inderdaad vet, al zeg ik het zelf!
Ik werd spontaan gecontacteerd door de band, kreeg hun demo’s toegestuurd, deed een beetje research en ging officieus akkoord op voorwaarde dat de opnames voor hun eerste full-cd me zouden bevallen en dat deden ze dus. Sibbevader wordt in de underground erg goed ontvangen door typische old school black metal fans met een heidens hart, zeg maar. Live speelt Heimat trouwens enkele vette old school death metal songs van Bolt Thrower en Entombed. De jongere new-age pagan fans die fluitjes en trekzakken verwachten vinden er natuurlijk niets aan, maar daar lachen we eens goed mee natuurlijk!
Je bent zelf actief in het productieproces van de cds die Nepherex releaset. Zit je dan achter de knoppen of treed je ook op de muzikale voorgrond?
Wat opnames betreft is dat inderdaad enkele keren zo geweest maar bij Heimat heb ik helemaal niets te maken gehad met de productie van het geluid of de opnames. Alles werd door de band kant en klaar afgeleverd. Van mixing/mastering heb ik trouwens niet veel kaas gegeten, ik ken gewoon wat mensen die ik dan in contact breng met de bands om de bal aan het rollen te brengen.
Concreet heb ik enkel geholpen voor de opnames van Kludde, Morrigu en heb ik Theudho in contact gebracht met een producer, meer niet. Ik ben ook al gevraagd om wat background grunts op band te zetten voor Theudho, maar dat zijn slechts details die je niet kan beschouwen als “op de muzikale voorgrond treden”.
Je bent bekend als gitarist van Wanhoop, en ook bij My Lament heb je een rol in te vullen. Behoorlijk weemoedige bands als je het mij vraagt. Nochtans kom je over als een vrolijke jongen. Vanwaar deze vorm van muzikale pijniging dan?
Au fond ben ik wel eerder melancholisch van aard, maar tegelijk trots en sociaal in de omgang, dat klopt wel. Dat verklaart tevens ook mijn ‘drive’ om pagan metal te programmeren en te verdelen. Muzikaal hou ik meer van donkere emotie, maar qua overtuiging en ideologie kan ik me veel beter aansluiten bij trotse bands.
Anderzijds probeer ik niemand te vervelen met mijn problemen, maar de negatieve en neerslachtige gevoelens kan ik dan weer kwijt met het componeren in Wanhoop of als zanger/tekstschrijver bij My Lament.
Ik heb Wanhoop inderdaad opgericht, speelde gitaar, bas en programmeerde de drums, maar een goede gitarist ben ik zeker niet. Ik kan net genoeg gitaar spelen om mijn ideeën uit te werken. Tegenwoordig bestaat Wanhoop dus uit betere muzikanten dan ikzelf.
Over pijn gesproken, hoe is de exodus van Kludde en Theudho verlopen? Vriendschappelijk of eerder met een gemengd gevoel?
Op een bepaald moment heb je niet voldoende budget of voldoende tijd (gezien mijn fulltime job) om de dingen te doen die van je verwacht worden. Die feedback heb ik ook duidelijk gegeven naar Kludde toe. Ik had hen geadviseerd om “eens rond te horen”, en kort nadien werd ik gecontacteerd door de band dat ze een aanbieding hadden gekregen van vzw Sandstorm, die dan de cd zou uitbrengen, promoten en hun op enkele grote concerten zou laten spelen. Ik vond het spijtig dat ik ze kwijt was, maar ook niet meer dan dat. Qua vriendschap is er helemaal niets veranderd. Jammergenoeg is het voor de band slecht afgelopen, maar ze komen er wel. Kludde speelt trouwens op de volgende NephereX-gig en ik mag wel zeggen dat ik de mannen zwaar support want ook Toorn, het zijproject van gitarist Cerulean zal spelen, alsook Zeus Walks The Earth As Men met de andere gitarist (en mede-oprichter) Snoodaert en tenslotte nog M-Busch, de beste thrashband van het land waarin Basstaerd (bas) de vocals verzorgt!
Wat Theudho betreft; de band kreeg een aanbieding van een groter en specifiek pagan metal label uit Duitsland, Det Germanse Folket, die ook de backcatalogue zou re-releasen. Het label heeft een betere verdeling, meer budget, meer contacten en de Duitse markt is ook een zeer interessante markt op vlak van metal, zeker pagan metal wat ook nog eens in de lift zit. Ik dacht wel even van “lap, weer een band kwijt”, maar ik was blij dat ze die kans kregen en ik troost me met het feit dat ik mee stond aan de wieg van hun succes. Wij zijn nog steeds goed bevriend. Ze speelden ook nog op NephereX-fest II met Cruachan toen ze al door Det Germanske Folket getekend waren. Als een band groter wordt, moeten ze een groter label zoeken. Ik heb niet de intentie om van NephereX een groot label te maken. Ik hou van de kleinschaligheid.
Welke groep zou je het liefst binnenrijven, mocht de kans zich voordoen?
Ik ben tevreden met de huidige bands op het label en gezien mijn fulltime job heb ik eenvoudigweg geen tijd om het label echt te laten groeien in de zin van grote bands te gaan tekenen. Ik koester die ambitie eenvoudigweg niet.
Je krijgt waarschijnlijk de nodige demo’s binnen van allerhande groepen. Op welke manier selecteer je potentiële kandidaten? Of is het vooral live dat je overtuigd moet worden, bij het drinken van menig pint en ontvangen van vrouwelijk schoon?
De bands die ik eventueel wil releasen zijn bands die ik ken. Maar aangezien ik maximum vier cd’s per jaar wil uitgeven en ik al een aantal bands op het label heb, gebeurt dat niet echt meer. Momenteel staan mijn eigen creaties centraal, het releasen komt nu op de tweede plaats.
Klopt het dat daar ook een cd op stapel staat voor My Lament en dat we ook een eerste langspeler mogen verwachten van Wanhoop?
We hebben inderdaad met My Lament onlangs een full-cd opgenomen in de CCR-studio in Zulte. De CD zal Broken Leaf heten. We zijn tot hiertoe erg tevreden over de opnames en het artwork, maar het schijfje moet nog gemixt en gemasterd worden in dezelfde studio. Eens we de master-cd in handen hebben, kunnen we op zoek gaan naar een geschikt label, wat niet evident is voor een doom metal-band.
Zondag 28 september spelen we trouwens met het Noorse Syrach in de Frontline te Gent. Ook Insanity Reigns Supreme, Hooded Priest, Innerfire en Marche Funèbre staan op de bill.
Met Wanhoop hebben we heel lang stilgelegen. (Bert zucht een diep). Recentelijk hebben we besloten om er weer wat nieuw leven in blazen. De opnames zijn reeds begonnen en het artwork is al in ontwikkeling. Het album zal zwaarder, donkerder en vooral beter klinken dan de demo (split-CD met Kludde uit 2004).
Wanhoop wil ik zelf gaan releasen. Aanvankelijk waren we een tweemansproject, maar vandaag kunnen we Wanhoop wel beschouwen als een echte band, waarin de leden onderling hun eigen stijl, sound en ideeën kunnen toevoegen.
Na de release van de cd zullen we terug beschikbaar zijn om enkele live-shows te doen.
In de doomscene ben ik met NephereX niet thuis, dus aan My Lament ga ik me niet wagen.
We kennen vooral jouzelf, maar zijn er nog mensen nauw betrokken bij Nepherex? Ik denk maar aan ontwerpen, organiseren van festivals/concerten…
Officieel niet, neen. Van grafisch ontwerp heb ik inderdaad geen kaas gegeten. Daar word ik voornamelijk bijgestaan op vriendschappelijke basis door Jurgen van Theudho en af en toe door Snoodaert van Kludde. Voor de optredens kan ik altijd rekenen op enkele vrienden en vriendinnen en ook op enkele medewerkers van JH Zenith, JH Kadee & Negasonic, afhangende van de plaatsen waar ik mijn concerten laat doorgaan.
Ook met de distro kan ik steeds rekenen op vrijwillige hulp van vrienden.
Je hebt waarschijnlijk ook concollega’s in Nederland, en daarbuiten natuurlijk, zoals dat gewoon is bij labels en distro’s.
Uiteraard, als underground label/distro ruilen wij vaak onze producten onderling om de verdeling en het gamma wat uit te breiden.
Ik heb doorgaans goede banden met Nederlanders ja. Op 11 oktober laat ik trouwens Modellbau overkomen naar België, een zeer sterke Autopsy-coverband uit Nederland! Ze speelden al voor NephereX met Thanatos en Pentacle en ik vond ze zo goed dat ik ze terug wou, deze keer als headliner!
Als organisator steek je trouwens ook best wel veel tijd en energie in de metalen underground in België. Met best grote namen. (Ik herinner me Cruachan, Ancient Rites, Arkona, Thanatos, Pentacle) Scheur je regelmatig je broek aan dit soort evenementen?
Globaal gezien is het me gelukkig nog niet overkomen, maar het gebeurde wel dat de winst van het ene evenement deels teniet ging ter compensatie van het andere. Je kan er niet omheen: bepaalde genres trekken meer volk dan andere, ook al zijn de bands die voor een magere opkomst spelen soms erg goed en zelfs bekend. Je moet ook steeds rekening houden met concurrentie en het is niet altijd evident om te ruiken wat er elders in het land op een bepaalde dag zal georganiseerd worden.
Merk je een bepaalde evolutie in de laatste jaren qua verkoop of trends? Verkoop je veel en op welke manier?
Zeer zeker. Ik verkoop heel wat cd’s aan jonge mensen die soms het budget niet hebben om er 15 euro of meer neer te tellen in de winkel. Ze zijn dan razend enthousiast dat ze met hun budget enkele cd’s kunnen veroorloven aan de NephereX-distro-stand of even langs kunnen komen met hun verlang-lijstje. Als me dat gevraagd wordt kom ik zelfs met mijn cd’s tot bij de klant. Niets mis met een beetje socializen en wat centen bijverdienen op een doordeweekse avond, me dunkt. Mijn vaste klanten of kopers gaan dus vaak naar huis met een stapeltje cd’s en ik merk de laatste tijd dat er toch wel veel interesse is voor sterk pagan geörienteerde bands. Daar kan je zelfs spreken van een drinkhoorn-trend. Moest ik die hoorntjes ook nog eens gaan verkopen, zou het me wellicht geen windeieren leggen. Ook neerslachtige black metal blijft het goed doen en mensen kopen bij mij ook vaak cd’s die ze al lang eens wouden kopen en ze deze keer voor dat prijsje nu wel meenemen. Ik geef ook serieuze kortingen bij grotere aankopen.
Ik kan de nieuwste cd van Slayer of Metallica niet aanbieden, ze moeten hen tevreden stellen met wat ik binnen krijg, maar door de voortdurende ruilhandel heb ik wel een groot aanbod van underground bands en kan ik mijn prijzen uiterst scherp houden aangezien ik ze niet hoef aan te kopen en ook geen winkel met personeel dien te betalen. Veel mensen beseffen dat wel en geven in dit digitaal tijdperk liever geen 15 euro uit voor één schijfje. Zoals gezegd, vooral jonge mensen en het belangrijkste: ze keren steeds terug, ze mailen me, komen eens langs en duiken in de cd’s voor een uur of twee. Het is aangenaam op die manier, vind ik.
Hou is je persoonlijke evolutie eigenlijk tot stand gekomen? Als broekventje al door de duivel bezeten, of slechte vrienden/jeugd gehad?
Toch een beetje ja. Ik was altijd wel al gefascineerd geweest door duistere en extremere zaken. Mensen met doordeweekse interesses hebben me nooit echt kunnen boeien. Ik viel voor hardere gitaarmuziek en zo kom je uiteindelijk in de subcultuur van de extreme metal terecht hé. “Kan je niet eens normaal doen?” heb ik dus vaak mogen horen…
Hoe gaat je omgeving (familie en collega’s) eigenlijk om met je bestaan in de metalen wereld? Hebben ze er begrip voor of houden ze toch hun adem in?
Is de stelling dat metal losers aantrekt bij sommigen onder hen aanwezig?
Ik babbel niet vaak over mijn muzikale activiteiten met familie of collega’s. Iedereen heeft zijn interesses en ik beschouw de mijne ook niet als superieur. Ik sta met beide voeten op de grond dus het hoeft in een gesprek zeker niet over mijn wereldje te gaan.
En ook ik besef dat metal losers aantrekt hoor! Gelukkig zijn er ook heel wat metalfans met visie en persoonlijkheid. Het is anderzijds wel een feit dat je sneller marginalen zal tegenkomen op de camping van Graspop Metal Meeting dan pakweg in de vestiaire van een klassieke concertzaal, maar je bepaalt uiteindelijk zelf wel met wie je al dan niet wil handelen, niet waar?
Zul je binnen 20 jaar nog steeds op de bühne staan en cds aan de man brengen? Of ben je dan aan het rentenieren?
Ik zou graag “iets” blijven doen met muziek ja, maar of dat geluidsdragers uitgeven, concerten organiseren of zelf spelen is, dat zullen we wel zien. Rentenieren zou leuk zijn, maar dat kapitaal zal dan toch van een gulle schenker moeten komen.
Nog een woordje voor de mensen van ZM?
Hartelijk dank voor dit interview! Ik ben een trouwe bezoeker van jullie webstek en forum, maar dat wist je al hè?
Het kan niet evident zijn om een e-zine jaren draaiende te houden in dit elektronisch tijdperk van komen en gaan. Respect!
Laat dat wederzijds zijn!
Links: