Scar Symmetry – het woelige leven van een muzikant

Scar Symmetry – het woelige leven van een muzikant

De ster van het Zweedse Scar Symmetry is hard rijzende. De band is min of meer opgekocht door Nuclear Blast en sindsdien is de band niet gespeend geweest van positieve publiciteit. Gitarist Per Nilsson doet nog even een duit in het zakje.

Kun je me in het kort de geschiedenis van Scar Symmetry vertellen?

Het begon allemaal in de Black Lounge studio van gitarist Jonas Kjellgren, ongeveer in februari 2004, waar we met een eerdere band van me materiaal opnamen. Jonas kwam vervolgens na een lange nacht drinken op het idee dat het misschien vruchtbaar kon zijn samen iets op muzikaal gebied te ondernemen. Misschien een nieuwe band formeren om death metal de spelen, maar dan met veel melodie. Toen we aan het opnemen waren vond hij namelijk dat we prima speelden. Christian Älvestam, onze vocalist was ook in de studio, en daarom een logische keuze. Jonas kende onze bassist Kenneth Seil al, omdat ze allebei gitaar- danwel basleraar zijn. Zo is de band bij elkaar gekomen.
Uiteindelijk hebben we een demo opgenomen en die naar labels gestuurd. Cold Records was direct geïnteresseerd, en kwam direct met een contract, waarna we het eerste album hebben opgenomen.

Scar Symmetry 01




En dat album deed het zo goed dat jullie bij Nuclear Blast zijn ondergebracht werden.

Niet direct. De plaat werd uitgebracht onder licensie bij Metal Blade, en toen de plaat het zo goed deed wilde Metal Blade ons eigenlijk zelf wel hebben. Cold Records is toen op zoek gegaan naar het beste bod wat ze voor ons konden krijgen. Dat is uiteindelijk Nuclear Blast geworden.
We konden op dat moment niet touren omdat Metal Blade en Cold Records geen geld wilde uitgeven voor een tour, omdat wij over gingen naar Nuclear Blast, en zij het geld niet meer zouden terugverdienen. Voor Nuclear Blast was het geen optie ons op pad te sturen zonder plaat, dus zijn we opnieuw de studio ingegaan om Pitch Black Progress op te nemen. Nu zijn we er klaar voor.

Spannend, zo’n eerste tour.

We doen een Europese tour met Hypocrisy en Soilwork, dus muzikaal past dat wel leuk bij elkaar. Het is wel een droom die werkelijkheid geworden is. Onze muziek past heel goed bij hun publiek, denk ik.

Vormen deze bands een inspiratiebron voor Scar Symmetry?

Er zijn veel bands die ons beïnvloeden, niet echt specifieke bands. Het is een soort mengelmoes van waar we als bandleden allemaal van houden. Er zitten moderne invloeden in, maar ook retro gitaarwerk. Invloeden van Megadeth en Metallica, maar ook Nevermore en Arch Enemy, bijvoorbeeld. Uiteraard klinken we hier en daar naar, maar dat wordt nergens storend, hoop ik, en is ook nergens opzettelijk.

Hoe zou je de muziek van Scar Symmetry omschrijven?

Ik liet de nieuwe plaat horen aan een goede vriend van me, en hij zei dat Scar Symmetry alle zaken behelst die hij goed vindt aan metal. Een mooi compliment. Zelf zou ik zeggen progressieve, melodieuze death metal, zoals Soilwork en In Flames, maar dan net anders.

Voelde je druk bij het schrijven van dit nieuwe album?

Niet echt. Het is een vraag die we veel krijgen, maar het viel wel mee. Uiteraard ben je bewust dat het na zo’n goed lopend eerste album menens is, maar we hebben tegen elkaar gezegd dat het ons niet kon schelen, en dat we gewoon het beste album gingen schrijven wat we op dat moment konden. Spelen omdat we het leuk vinden, meer niet.

De productie is lekker stevig.

Het opnameproces was erg relaxed, en we hadden veel meer tijd om op details te letten. Dit heeft het album heel erg geholpen. Eerst hebben we de drums opgenomen, terwijl Henrik (Ohlsson) met de demo’s meespeelde.

Scar Symmetry 02




Waarom denk je dat er zoveel goede metalbands uit Zweden komen tegenwoordig?

Dat is al heel lang zo. Er zijn een hoop nieuwe, goede bands die het erg goed doen, maar ik denk niet dat Zweden getalenteerder zijn of zo.

Wat wil je bereiken met de band?

We zijn al verder dan we hadden verwacht, eigenlijk. Exacte cijfers kan ik je niet geven, maar ik weet dat we op het moment niet onaardig verkopen, en dit ondanks het toenemende downloadprobleem waar wij als muzikanten tegen aanlopen.
Wat mensen niet schijnen te (willen) begrijpen is wat het kost om een band de studio in te laten gaan, nummers op te nemen, een plaat te masteren, uit te brengen en de promotie daarvan te verzorgen. Met downloaden neem je een stuk inkomsten van een band en label weg die beide hard nodig hebben om de samenwerking te kunnen continueren.
Verder is het heel moeilijk om werk en muzikantschap te kunnen combineren. We hebben allen een fulltime baan, dus je kunt je voorstellen dat het niet makkelijk is dit goed te combineren met een lange(re) toernee. Laat ik het uiteindelijk zo zeggen: het leven van een muzikant gaat niet over rozen.

Per, bedankt voor je tijd. De laatste woorden zijn voor jou.

Jij en je lezers bedankt voor de tijd die ze in ons spenderen, en hopelijk tot ziens als we in de buurt zijn voor optredens!

Links:


Scar Symmetry

Nuclear Blast