Interview Isle Of Man
Na onlangs de debuut cd van Isle Of Man besproken te hebben, is het een geschikt moment om deze Nederlandse band eens onder de aandacht te brengen van de lezers van Zwaremetalen. Zanger Daan voert het woord namens de band.
Laten we maar eens beginnen met het voorstellen van Isle Of Man. Hoe is het allemaal begonnen is en wat hebben jullie verder in het verleden allemaal al gedaan?
Isle of Man is in de zomer van 2002 begonnen. De band bestaat uit vijf leden, de standaard rockformatie. Voor deze band waren Willem en ik vooral actief met de hardcore band Fetch. We kregen echter steeds meer zin in een goeie pot metal en besloten een tweede band te beginnen. In de beginperiode van Isle of Man is Fetch dood gegaan. Isle of Man begon met het doel om compromisloze metal-mosh-core te gaan maken, maar we faalden. Metalmosh bleek ons niet te kunnen boeien. De nieuwe stroom van mathcore en wiskundig metaal kon ons harder boeien, we luisterden steeds meer naar bands als Cephalic, Dillinger maar ook Cryptopsy en Dying Fetus. Zo gezegd zo gedaan. Na anderhalf jaar hebben de eerste vier tracks opgenomen, waar er later nog één aan toegevoegd is. Die vijfde track schreven we in opdracht van de Nederlandse horror-zombie film ‘Horizonica’ die later dit jaar (Halloween?) uit zal komen. De zoektocht naar labels bleek heel wat goeie reacties op te leveren, maar we besloten toch om de eerste cd zelf uit te brengen. Vlak voor de release is er een distributie en promotie contract met het Nederlandse Garden of Exile Records getekend. Sinds de release zijn er heel wat shows gedaan en daar moeten er nog veel meer bijkomen. We hopen onze naam binnen afzienbare tijd in de Nederlandse scene gevestigd te hebben.
Wat voor doelgroep heeft Isle Of Man, richtten jullie je meer op het hardcore/mathcore publiek of op de metalscene?
Beiden. Het verschil tussen hardcore of mathcore of metal wordt alsmaar kleiner. Waarom zouden wij ons beperken? Wij maken de muziek die we maken en wie daar benieuwd naar is kan komen kijken. We hopen dus allerlei shows te spelen. Tot nu toe is dat ook zo gegaan. We spelen vaak met heel verschillende bands. Soms met grind bands, soms met deathmetal acts, soms met hardcore kids. Het is ons allemaal om het even. Wat betreft de verkoop van de merchandise hebben we al wel opgemerkt dat metal shows beter verkopen, dus wat betreft de kosten kunnen we ons beter op het metal-publiek richten, en uiteindelijk heeft onze muziek misschien ook wel meer raakvlakken met metal dan met hardcore, maar ook van die ‘hokjes’ is ieder zijn interpretatie verschillend. Boeien!
Kun je wat meer vertellen over hoe de deal met Garden Of Exile tot stand is gekomen en hoe de samenwerking met het label verloopt?
In de zomer van 2004 hebben we diverse labels gecontacteerd. Vele leuke reacties waren het gevolg, maar niemand bood een goede deal. Dus besloten we het zelf te doen. Op de valreep kwam Garden Of Exile dus met het voorstel de distributie en promotie te doen. Garden Of Exile was één van de labels die we een promo hadden toegestuurd. Zij waren alleen destijds niet in staat ons financieel te helpen, maar wel met de organisatorische zaken. Vandaar deze deal. De samenwerking verloopt prima. Goede gasten zijn het en dat is naast de zakelijke aspecten ook van groot belang, vinden wij.
Naar aanleiding van de muziek: wat voor lui zitten er nou eigenlijk in die band? Wat voor achtergronden hebben jullie?
Isle Of Man bestaat uit vijf jonge gasten. Ikzelf studeer nog, Architectuur aan de TU, Willem werkt en gaat weer studeren (geschiedenis), Martijn studeert aan de Rock Akademie, Remko zit op de Rietveld Akademie en Marcin werkt full-time. De leeftijden varieren tussen de 22 en 27, vandaar deze combinatie van werken en studeren. Verder ontbreekt het ons aan heldhaftige bezigheden, naast het maken van muziek. We eten geen lijken, we sparen geen zwaarden, we dragen geen zwart leer, we hebben zelfs geen heel lang haar meer! Gewone jongens met een ongewone muzikale voorkeur!
De bandnaam, waar komt die vandaan?
Isle of Man is een eiland tussen de UK en Ierland, het is vooral bekend van de races die daar gehouden worden. Maar als bandnaam refereert Isle of Man niet naar het eiland specifiek. We vonden het een geschikte naam. De gedachten die daar achter ligt gaat als volgt: Isle of Man is het eiland van de mensheid. De mensheid is hard op weg de aarde helemaal naar de klote te helpen. Natuurlijke energie bronnen raken op, met arrogantie negeren we het gat in de ozonlaag en de stijgende temperatuur, met de komst van internet en andere communicatie- en vervoersmiddelen is de grootte van de aarde behoorlijk afgenomen, en zo behandelen we haar ook: als een peuleschilletje. Iets wat er niet toe doet. Terwijl het onze bestaansrede is! Mensen denken in globale strcuturen en kennen hun eigen buurt niet eens. De mens vliegt naar de maan en vergeet de aarde. Bush kijkt naar alle anderen, behalve naar zichzelf! De mensheid maakt van de aarde een eilandje: totdat het punt komt dat er werkelijk te veel mensen zijn en we het hier zo verneukt hebben dat het te laat is en er weinig is om in en voor te leven. Dat is de Isle of Man.
Wat kunnen we in de toekomst nog van jullie gaan verwachten?
Veel. We zijn druk bezig met materiaal voor een volgende plaat. We hopen ergens in begin 2006 een eerste full length op te gaan nemen. Momenteel zijn we bezig met de eerste reeksen optredens in het buitenland. We gaan in mei voor 8 shows naar de UK en Schotland. Die tour organiseerden we samen met de Schotse band Zillah. In Augustus doen we een tourtje in Frankrijk en Spanje met onze vrienden van Gilgamesh. Deze zomer doen we ook enkele kleinere Nederlandse festivals aan (Breda Barst, Virus, Peacedog, Rock Around The Bridge, etc.) En in de tussentijd spelen we nog enkele shows met onze helden van Cephalic Carnage in Nederland en (hopelijk ook) België. Zoals je ziet: veel shows in het verschiet en hopelijk komen er daar nog veel meer bij. Voor mensen die ons een willen uit checken, bekijk de showlist op www.isleofman.nl.
Link naar de recensie op ZM: http://www.zwaremetalen.com/recensie/3960.html