Noein – Infection – Erasure – Replacement

Noein – Infection – Erasure – Replacement
Metallian Editions, 2013

Noein uit Frankrijk. Geen idee hoe je dit uitspreekt trouwens, al helemaal niet omdat het uit Frankrijk komt. Heel ironisch trouwens, aangezien dit op Metallian Editions verschijnt. Metallian, dat is een Frans (jaja, echt) magazine, iets op papier uit de pre-internettijd dus, dat ik vroeger in de krantenwinkel kocht. Dat was omdat er een gratis cd’tje bijzat en ook omdat we in Vlaanderen vanaf ons twaalfde levensjaar Frans door onze strot geduwd krijgen en dat best zoveel mogelijk oefenen. En dan durven ze in Nederland nog klagen over de Duitsers. Hoe dan ook: Noein, Frans, industrial death metal, female fronted, debuut. Slimste mens ter wereld, ikke.

Jammer dat de industriële death metal-scene uit Frankrijk niet wat meer gewaardeerd wordt in onze contreien. Sinds ik Dylath-Leen live zag ben ik me er gaan in verdiepen en merk ik toch dat er velen niet eens aan de oppervlakte opduiken. Noein heeft weinig last van trendgevoeligheid en raast het grootste deel van de tijd consequent door op een traditionele industrial (death) metal-manier met eigen grooves en vibes en natuurlijk ook de cybermatig aangepaste drums. De vrouwelijke gedubde vocalen (ruig gezongen en gruntend, afwisselend en digitaal vermengd) zorgen vanzelfsprekend voor een eigen gezicht. Instrumentaal ben ik erg te spreken over de manier waarop melodie naast technisch Gojira-/Meshuggah-gedoe geïntegreerd wordt zonder te vervallen in gedwongen solo’s of synthetische riedeltjes. Het getuigt van een duidelijke voorafbepaalde aanpak en identiteit. Die synths zijn er trouwens wel, ze versterken alleen de mood als een gasvormig iets.

Infection – Erasure – Replacement is dan wel consequent qua stijl, niet alle nummers zijn even indrukwekkend. The Hand is zeker mijn favoriet, Will Live laat ook de cleane capaciteiten horen van de frontdame, maar verder zijn er niet echt uitschieters. Het is op zich wel positief dat de discussie zich tot op het niveau van nummersterkte begeeft, dat geeft aan dat deze band een goede basis heeft. Franse industrial (death) metal, u zult er nog van horen.

Tracklisting:
Noein

  1. I-E-R
  2. Liars Dream
  3. Born to Resist
  4. Infection
  5. The Hand
  6. Human Update
  7. Erasure
  8. D-Mox
  9. Destroyed by Fear
  10. Will Live
  11. Replacement
  12. Nick of Time
  13. The End

Line-up:

  • Cindy – Bass
  • Sylvestre – Drums, Samples
  • Adrien – Guitars
  • Nicolas – Guitars
  • Jenni – Vocals

Links: