Spoken – Illusion

Spoken – Illusion
eOne Music, 2013

Na 2007 is het jarenlang stil geweest rondom Spoken, de nu-metalband met christelijke inslag. Afkomstig uit Arkansas USA, de band bestaat sinds 1996. De groovende muziek mag dan verhullen dat deze band pro-Jezus tunes maakt, de teksten zijn wel degelijk veiliger en God-gezind.

Het is een duidelijk goed uitgestippelde productie geworden. De momenten van heavy gebeuk en de rustigere, meer emotioneel geladen stukken zijn in balans. Qua structuur zijn de songs dan wel weer veelal hetzelfde. Uiteindelijk neigt het ook meer naar hele stevige christelijke rock, dan naar metal. Ondanks de ‘brutaalheid’ van de tracks, want dat is een relatief begrip, is dit materiaal zeer geschikt voor de commercie. Het klinkt in sommige liedjes een beetje als Linkin Park, dus dan weet je wat je kunt verwachten.

Ik wil verder niet teveel ingaan op een omschrijving van de tracks onderling, want ik vrees dat de meeste Zware Metalen-lezers deze kunnen laten liggen. Catchy melodische rock dus, emotionele inslag over levenservaringen en liefde (voor Jezus), hoog zwijmel-gehalte in de refreintjes en een weinig hoogstaande speeltechniek die het vooral moet hebben van meedeins-achtige structuren. Heel erg geschikt voor de mainstream dus, niet de categorie zware metalen.

Tracklisting:
Spoken - Illusion

  1. Stand Alone
  2. Beneath The Surface
  3. Don’t Go
  4. Through It All
  5. More Then You Know
  6. Remember The Day
  7. Shadow Over Me
  8. Accuser
  9. Take Everything
  10. Tonight
  11. Calm The Storm
  12. Illusion

Line-up:

  • Matt Baird
  • Oliver Crumpton
  • Ryan Pei

Links: