Ilenkus – Rule By Thieves

Ilenkus – Rule By Thieves

Savour Your Scene Records, 2012

Uit de winter van 2011 komt dit postrockalbum van het Ierse Ilenkus. Op het eerste gehoor rommelig geproduceerd. Ieder nummer lijkt te zijn voorzien van een andere mix. Maar dat hoort ook wel een beetje bij deze muziekstroming. Ilenkus heeft drie zangers in de gelederen, maar geen van hen maakt indruk. Maar dat wil niet zeggen dat Rule By Thieves een slecht product is.

De band zelf noemt Mastodon als groot voorbeeld. En ja, met name de oude albums van deze band klinken door op Rule By Thieves. Ook Tool valt te herkennen. Cerebral Anatomy is qua drumwerk en opbouw één op één van hen overgenomen. Mayhem heeft dan weer wat van The Dillinger Escape Plan: chaotisch en boordevol afwisseling. Uiteraard haalt Ilenkus het iveau van een Tool of Mastodon niet. Dat is niet erg, maar het zou wel aardig zijn wanneer de band er iets eigens tegenover had kunnen zetten. En dat ontbreekt naar mijn smaak nogal op Rule By Thieves.

Echt een heldere koers varen de Ieren nog niet. De muziek heeft zeker zijn momenten. Keuzes worden echter niet gemaakt. Focus en een beter geluid zal Ilenkus verder brengen. Voor nu is het aardig, maar rommelig. En dat is niet genoeg om een blijvende indruk achter te laten.

Tracklisting:
ilenkus 200

  1. The Jig
  2. Kleptocracy
  3. Dr. Jekyl
  4. Phoenix
  5. Pompeii (The Butcher)
  6. Cerebral Anatomy
  7. Mayhem
  8. Great Divide

Line-up:

  • Josh Guyett – zang, gitaar
  • Chris Brennan – zang, gitaar
  • Rory Guyett – drums
  • Robin van der Klooster – bas
  • Sam Ellis – gitaar, zang

Links: