Victorian Halls – Charlatan

Victorian Halls – Charlatan
Victory Records, 2011

In de States wordt er nogal juichend gedaan over de nieuwste punk-ontdekking Victorian Halls. Na twee EP’s in 2008 en 2009 hebben ze nu getekend bij Victory Records. Daaruit voortkomend ligt nu de eerste full-length cd van deze band op mijn schrijftafel. Charlatan heet het album en jawel hij heeft zijn rondjes gedraaid in mijn cd-speler, maar na drie keer draaien moest ik even uitrusten. Emo disco-punk of party-punk noemen ze het zelf en het lijkt een beetje voort te komen uit de house- en hardcore-hoek en vooral bedoeld voor de op emo uit hun dak gaande pubers en adolescenten. Ik krijg er niet echt dansneigingen van, maar eerder de neiging om met mijn hoofd tegen de muur te beuken. Zou ik dan toch gewoon te oud worden voor dit soort muziek?

Als de zanger gewoon zingt klinkt het al alsof ‘ie nooit in het rijke bezit van een paar ballen is geweest maar als ‘ie de scream gebruikt klinkt hij helemaal als zijn zus die in haar kut geknepen wordt. De rest van de muziek, voor zover je die nog hoort, is een mengelmoes van pop, elektronica en punk. Best wel aanstekelijk, afwisselend en swingend. Jawel, het zit grappig in elkaar en is redelijk gevarieerd. Een grappig muziekje wel, als je je over de zang heen kunt zetten.

Alom wordt Blood Brothers als referentiekader voor de muziek van Victorian Halls aangegeven en wordt ze zelfs hier en daar verweten wat op de copycat-tour te zijn. Ik kan dat niet zo goed beoordelen, maar dat komt ook omdat ik het niet kan opbrengen om de plaat nog een keer in de gulzige gleuf te laten verdwijnen. Doe ik deze band te kort als ik deze cd bevorder tot bierviltje? Zou best eens kunnen, het kan heel goed aan mij liggen. Mogelijk is er toch, zelfs hier, een publiek voor te vinden. Vanwege de muzikaliteit en variatie en het inventieve gebruik van elektronica geef ik het dan toch maar een voldoende. De opvolger van dit schijfje mogen ze echter met een gerust hart aan een andere schrijver toebedelen. Ik vind dit wel even genoeg zo.

Tracklisting:
Victorian halls

  1. Girls Kiss Girls
  2. Glass Depth Mood
  3. Burn Me Up Like a Wax-Kissed Letter
  4. A Crush Is A Crush
  5. Black Maria
  6. Upper East Side
  7. La Di Da
  8. Sugar Champagne
  9. It All Started In The Hall
  10. Lucky 16
  11. Dear, This Is Desperate
  12. Martini Elegance

Line-up:

  • Sean Lenart – Vocals
  • Jordan Dismuke – Bass
  • Mike Tomala – Drums
  • Carlos Luna – Piano

Links: