Soulline – The Struggle, the Self and Inanity

Soulline – The Struggle, the Self and Inanity
Quam Libet Records, 2010

Soulline uit Zwitserland bestaat al sinds 2000. Zeer productief kan ik ze niet noemen, ze zijn nu pas toe aan hun tweede volledige plaat. Melodieuze death metal zeggen ze zelf. Ik ben benieuwd!

Het komt vaker voor bij melodieuze death metal, maar Soulline toont wel erg weinig van hun eigen gezicht. Het is niet dat er sprake is van een rechtstreekse kopie van een andere band, eerder dat de gespeelde sound compleet onherkenbaar is.

Dit eruit gegooid te hebben kunnen we nu overgaan op de inhoud. De stijl is zoals gezegd melodieuze death metal. In mijn ogen zit Soulline op de metalkaart ergens in de buurt bij Gothenburg, Zweden. Op sommige nummers klinkt men vergelijkbaar met Dark Tranquillity, maar ze halen zelden het niveau van deze grootheid. Daar wil ik niet mee zeggen dat Soulline slecht is, ik heb me namelijk prima vermaakt met The Struggle, the Self and Inanity.

De instrumentbeheersing, productie en songwriting zijn allemaal prima. De zanger wisselt tussen een grunt en stemmige cleane zang. Beide zijn niet echt opvallend, maar passen prima bij de afwisselende muziek. Het geheel is behoorlijk melodieus en bij tijd en wijle licht progressief, met toetswerk ter ondersteuning. De sfeer wisselt ook fijn tussen de gegrunte en clean gezongen momenten. Het enige grote nadeel is al genoemd. Al met al een prima plaat, maar het geheel mist herkenbaarheid.

Tracklisting: s200

  1. Greed, Sweet need
  2. Still Mind
  3. The Calling Spirit of Purification
  4. A New Identity
  5. Newer Order of Reality
  6. The Needs of Mankind
  7. The House of Enlightenment
  8. Hypnotized

Line-up:

  • Klod – Vocalen
  • Lore – Gitaren
  • Dino – Basgitaar
  • Marco – Gitaren
  • Zuri – Toetsen
  • Yuvi – Drums

Links: