Ihresgleichen – II

Ihresgleichen – II
Twilight Zone Records, 2011

NDH, ofwel Neue Deutsche Härte is een subgenre in rock en metal, dat sinds 1995 gebruikt wordt, kort door de bocht gezegd, om alle muziek die gelijkenissen vertoont met die van Rammstein aan te duiden. Natuurlijk ligt het voor de hand om een Duitse band, die in de Duitse taal zingt en hard rock/heavy metal mixt met power metal en lichte industrial in dat vakje te stoppen, ware het niet dat een dergelijk vakje voor Ihresgleichen net even te smal is. Je doet de band er simpelweg tekort mee omdat deze mannen op hun tweede album, toepasselijk II genoemd, een eigen gezicht laten zien en behoorlijk wat variatie bieden.

Ihresgleichen is een Duitse band, die al een jaar of vijf bestaat. Twee jaar geleden bracht men een eerste album in eigen beheer uit en dat werd bijzonder goed ontvangen. Geen wonder dus dat de band door Twilight werd opgepikt en bij dat label verschijnt nu dus de tweede cd. Zelf zeggen ze gewoon te zijn doorgegaan waar het eerste album ophield. Ik kende die plaat niet, dus denk ik dat het tijd wordt om ook daar eens kennis mee te gaan maken.

Lijkt de Franse taal bij uitstek geschikt voor mooie luisterliedjes, de Duitse taal lijkt bij uitstek geschikt voor deze soort muziek. Het staccato, de afgebeten, harde klanken, het past als een handschoen. Doe daar een stuwende drumpartij en pittig, maar vooral dienend, scheurend gitaarspel bij, een wat schorre zangstem en meebrulkoortjes en zo hier daar wat vervorming en keyboard en zo af en toe ook wat hoge, heldere powerzang en korte, simpele gitaarsolo’s bij en je hebt de essentie van de muziek van deze band te pakken. Op II zijn de mannen behoorlijk gevarieerd bezig. Het gaat van snel en stuwend via ironisch en bijtend naar helder en gevoelig en weer terug.

Een cd vol heerlijk swingende en goed uitgevoerde echte Duitse metal. Snel mee te brullen en aanstekelijk. Heel wat stukjes en frasen spelen uren later nog door het hoofd. Was men nog iets origineler en subtieler te werk gegaan, dan was het een abslute topper geworden. Maar voor een debuut bij een groter label is dit album van Ihresgleichen absoluut flink bovengemiddeld. Een luistertip voor de liefhebber dus.

Tracklisting:
ihnesgleichen

  1. In Chalybis Veritas
  2. Deutscher Stahl
  3. Nimmerland
  4. Der Untergang
  5. Götter
  6. Schattenwelt der Qualen
  7. Das Böse ist in dir
  8. Engel der Nacht
  9. Schmerz
  10. Meister
  11. Regenbogen

Line-up:

  • Bobbes – vocals
  • Davor – guitar
  • Raimund – bass, guitar
  • Axel – drums

Links: