Pictures of Pain – The Reckoning

Pictures of Pain – The Reckoning
Pitch Black Records, 2010

Uit Noorwegen komt het vijftal van Pictures of Pain dat een aardige brug weet te slaan tussen progressieve metal en de meer agressieve, black-achtige geluiden die we uit Scandinavië zo goed kennen. En het moet gezegd worden, dat doen de heren helemaal niet onaardig.

Hoewel The Reckoning met een kleine zeventig minuten wat aan de lange kant is en op een gegeven moment de verveling wat toeslaat, valt er op de plaat genoeg te genieten. De combinatie tussen grunts, screams en cleane zang met de nodige hoge uithalen is op zich geslaagd en de band laat op dit door Andy LaRocque geproduceerde album horen wel degelijk te kunnen spelen. Het tempo ligt over het geheel genomen niet al te hoog en gitaartandem Tangjerd/Fredriksen voert van begin tot eind over het algemeen de hoogste toon. Echter klinkt de muziek met regelmaat ook warrig (Sign of Times) en onaf. Alsof er meer in het vaatje heeft gezeten maar de heren niet in staat geweest zijn de volledige potentie eruit te halen.

Uiteindelijk is The Reckoning een plaat die met een veel kortere speelduur een stuk beter geweest was. Er staat prima materiaal op terwijl het algehele niveau door de nodige muzikale missers wat naar beneden wordt gehaald en dat is jammer. Een aardige plaat dus in plaats van een prima album. De potentie is er echter.

Tracklisting:

    Pictures of Pain - The Reckoning

  1. Betrayal
  2. Far Beyond
  3. Eternal Rage
  4. Deviator
  5. Sign of Times
  6. Years of Disgrace
  7. The Reckoning
  8. Final State

Line-up:

  • Hans Helge Iversen – zang
  • Arne Marton Tangjerd – gitaar
  • Rune Fredriksen – gitaar
  • Roy Östrem – bas
  • Frode Gundersen – drums

Links: