Urfaust – Der Freiwillige Bettler

Urfaust – Der Freiwillige Bettler
Ván Records, 2010

Urfaust galmt weer eens door mijn kamer. Dat is de laatste tijd wel vaker het geval, maar nu is het de nieuwste creatie Der Freiwillige Bettler die zijn rondjes maakt. Om met de deur in huis te vallen, over het niveau hoeven we ons geen zorgen te maken. Ons eigen Urfaust heeft het weer geflikt en verwent ons met een heerlijke plaat vol droefenis en wanhoop.

Urfaust laat zich niet makkelijk in een hokje plaatsen. Deze Nederlanders spreken vooral black metal-liefhebbers aan met hun muziek, maar daar hoeft het volgens mij niet bij te blijven. Der Freiwillige Bettler kent namelijk genoeg stukken die traag genoeg zijn om (funeral) doomliefhebbers te verzadigen.

Wat Urfaust ook op deze plaat weer zo’n opvallende band maakt, zijn de vocalen. Deze zijn namelijk voor het grootste deel clean en gezongen op een manier zoals je ze zelden hoort. Als de vocalen niet clean zijn, is er sprake van een scream waar de waanzin vanaf straalt.

Het album trapt af met een voor Urfaust-begrippen redelijk snel nummer. De hoofdriff heeft nogal wat folkinvloeden. Al snel haakt IX in met zijn cleane vocalen, met een zanglijn die typisch Urfaust te noemen is, wanhoop met een vleugje waanzin. De gespeelde stijl verschilt behoorlijk van nummer tot nummer. Zo beweegt de titeltrack zich voort in een slakkentempo, dit is zo doom als je het maar hebben wilt.

Ondanks de grote wisselingen in tempo tussen de nummers is Der Freiwillige Bettler een geheel. Dit heeft te maken met de consistente sfeer en de herkenbare sound. Deze sound bestaat uit een basis van hypnotiserende en repetitieve riffs ondersteund door toetsen. De toetsen proberen nergens te klinken als een viool of orgel, maar klinken ook niet alsof ze zouden passen in populaire elektronische muziek. De krakerige en vaak modulerende geluiden zijn een enorme toevoeging aan de sfeer.

Der Freiwillige Bettler is een prachtig nieuw hoofdstuk in de carrière van Urfaust. De composities zijn sterk, de productie is sterk en het geheel lijkt een bloemlezing uit de gehele catalogus van de band. Kortom: deze blijft nog wel even op mijn platenspeler geprikt.

Tracklisting: Urfaust 200

  1. Vom Gesicht und Rätsel
  2. Der freiwillige Bettler
  3. Das Kind mit dem Spiegel
  4. Der Mensch, die kleine Narrenwelt
  5. Ein leeres Zauberspiel
  6. Der hässlichste Mensch
  7. Der Zauberer

Line-up:

  • IX – Gitaren, Vocalen
  • VRDRBR – Drums

Links: